Najpre smo ga upoznali kao člana Eve Braun a potom i kao frontmena sastava Popcycle kojim nastavlja da neguje, u to vreme, jako popularan zvuk vojvođanskih gitarskih pop bendova. Nakon toga usledila je pauza u muzičkom radu i Milan počinje da živi na relaciji Srbija-Mađarska. Upravo u Sentandreji nastaje Rebel Star, bend u kome Milan ovoga puta neguje zvuk na tromeđi kantrija, amerikane i pop roka. Rebel Star je zasigurno najzreliji Milanov opus do sada a, kako njegov izdavač kaže, "ono što je tokom svih ovih godina ostalo isto je Milan i njegova večita potraga za savršenim stihom, najboljim akordom, refrenom koji rešava "sve", pesmom koja će da objasni šta nam se dešava". A u redovima koji slede, Milan Glavaški nam priča o tome kakva je bila njegova potraga za samim sobom, šta ga je je formiralo u osobu kakva je danas.

 

Bendovi, muzičari i albumi


Bečejski tamburaši koji su kod dede dolazili na slavu i sa kojima sam svirao već sa četiri-pet godina. Starogradska muzika sa ploča Zvonka Bogdana koje sam kao dete preslušao sve do iznemoglosti. Bitlsi kada sam sa desetak godina dobio iz Engleske plavu i crvenu kompilaciju, mislim da se posle toga nikada nisam osvrnuo. Klasična muzika, najviše Mocart i Šopen čiju sam muziku svirao na violini do petnaeste godine. Bob Dilan koga sam otkrivao punih dvadeset godina dok nisam sazreo i shvatio da čovek piše o životu pa sam i ja odlučio da je život jedina tema kojom se vredi baviti.

Reditelji i filmovi


Kao klinca su me impresionirali Ratovi Zvezda i od tada sam fan naučne fantatstike. Sedamdesetih i ranih osamdesetih sam gledao Kubrika, Tarkovskog, originalni Westworld sa Julom Brinerom, Loganov Beg, Bliske susrete treće vrste, i tako dalje. Film koji je na mene ostavio najdublji utisak ikada i koji gledam redovno i danas je prvi Blade Runner, milsim da je „director cut“ verzija izuzetna.

Stripovi


Spunk i Stripoteka su bili super izvori stripa i imali smo bogatu scenu ali teško da mogu da se setim autora. Od „mejnstrima“, kao klinac sam voleo sve ono što je moje društvo čitalo – Zagora, Bleka Stenu, Komandanta Marka pa kasnije Alana Forda. Čitao sam i Ripa Kirbija i Korto Malteza. Od domaćih autora jako cenim Zografa, t.j. Sašu Rakezića koji je crtao omot za drugi album Rebel Stara Kalifonija.

Pisci i knjige


Pročitao sam sve od Hemingveja i rado mu se vraćam, kako starim postaje mi omiljena Preko reke i u šumu. Pesma Draga sa albuma Reka je posveta Hemingveju na neki uvrnut način. Još pokušavam da svhatim Majstora i Margaritu Bugalkova pa joj se vratim s vremena na vreme. Volim američku modernu književnost, pre svega poeziju Volta Vitmana i prozu Bukovskog. Od domaćih pisaca mi je omiljenja Peklićeva Atlantida.

Događaji


Mislim da sam imao šesnaest godina kada sam prvi put samostalno otišao da gledam Rolingstonse, možete zamisliti koliko mi je to značilo. Bure Baruta u JDPu 1995. ubrzo nakon premijere, ostavila me bez daha i pojasnila društvo u kome sam živeo, dala mi je odgovore. Rođenje moje dvoje dece, bio sam od pomoći na porođaju i uspeo da udarim o česmu oboje kada sam ih kupao. Oproštajni koncert prethodne postave Rebel Stara u Elektri Pioniru u Beogradu 2016, nesvakidašnja i pomalo uzvišena atmosfera. Gledao sam sve i svašta od bendiva uživo, najviše me je povratnički koncert Stone Rosesa na Szigetu u Budimpešti odveo na neko drugo mesto.

____