Pred nama je zanimljivo izdanje pod nazivom Nobody Answers Questions. U pitanju je kolaboracija dvojice umetnika koji zajedno sarađuju dvanaest godina, ali ovaj put su se odlučili na radikalniji pristup, pa se ovaj materijal svodi na bazične instrumente. Izdanje se tematski oslanja na putovanje od Jadrana do El Shatta, pa se može okarakterisati kao eksperimentalno putopisno izdanje. Josip Pavlov (Ippio Payo) je hrvatski muzičar koji je u saradnji sa nemačkim vizuelnim umetnikom Gene Eichnerom (Genelabo) stvorio četiri nove kompozicije koje čine Nobody Answers Questions, a samo izdanje je propraćeno vizuelnim identitom koji svakako zavređuje pažnju svakog slušaoca/konzumenta. Svaki motiv/detalj je urađen u formi digitalnog kolaža propraćenog pozadinom koju čini tekstura papirusa. Uprkos pozamašnoj količini različitih boja, tekstura, motiva i detalja, čitav dizajn ipak ostavlja prijatan utisak na konzumenta.

Nobody Answers Questions se oslanja na eksperimentalnu, avangardnu, instrumentalnu strukturu, propraćenu elementima kraut rock-a, post rocka, noise rocka i ostalih srodnih pravaca. Dvojac se svojski potrudio da na čitavo izdanje spakuje mnoštvo audio/vizuelnih ideja koje čine kompaktnu celinu. Uprkos ekserimentalnoj tematici albuma, Nobody Answers Questions izbegava preterane izlete u haotične, kakofonične, bučne momente koje eksperimentalna i avangarnda muzika obično nose sa sobom. Izdanje se više oslanja na prijatne, pitke, katarzične zvuke srodnije post-rock, ambient, shoegaze i dream pop žanrovima. Čak se i sama atmosfera čitavog izdanja razlikuje od one na koju smo navikli preslušavajući ambient i drone izdanja.

U slučaju Nobody Answers Questions ambijentalnu podlogu uglavnom čine razni manevri proizvedeni na instrumentima poput električne gitare, četvorožičane i šestožičane bas gitare, kontrabasa, ksilofona i klavira. Atmosfera je dodatno začinjena elektronikom, raznim efektima, i semplovima koji upotpunjuju čitav dojam. Suština ovog izdanja se svodi na skoro kompletno ogoljenim kompozicijama kojima su dvojica gorepomenutih umetnika postepeno dodavali sve više elemenata kako bi vremenom stvorili hipnotišuću, repetativnu, katarzičnu atmosferu. Većina materijala prati ovu formulu i od potpuno mirnih, smirujućih tonova prelazi u potpuno kontrolisani haos. Bitno je napomenuti da je svaki instrument podjednako primetan tokom čitavog albuma, a to je činjenica kojom se dosta današnjih umetnika ne može pohvaliti. Nobody Answers Questions je jedno veoma zanimljivo izdanje koje predstavlja osveženje kako na eksperimentalnoj, tako i na regularnoj muzičkoj sceni. Album je dostupan u digitalnom formatu na Bandcamp strani Geenger Records ili putem Echokammera, dok se vinilno izdanje očekuje krajem oktobra.

Đorđe Miladinović