Kratak animirani film o životu i poeziji Pabla NerudeSviđa ti se? Javi ostalima!

Na YouTube kanalu Ted Ed platforme možete pogledati ovaj kratak animirani film o životu i književnom stvaralaštvu Pabla Nerude.

Ovaj čileanski nobelovac, poznat po svom direktnom i komunikativnom pesničkom stilu kojim je upečatljivo dočaravao lepotu i kompleksnost svakodnevnog ljudskog iskustva, bio je i veoma društveno-politički angažovan.

U političkom egzilu proveo je tri godine da bi se nakon toga kandidovao za predsednika Čilea. Nakon dolaska na vlast Frankovog fašističkog režima u Španiji, Neruda, koji je tamo bio u diplomatskoj službi, pomogao je da se iz Španije u Čile prebaci preko 2000 ljudi čiji su životi bili ugroženi.

Bio je levičar i zagriženi revolucionar koji je svesrdno podržavao Salvadora Aljendea.

Njegovo buntovništvo i odlučnost u svojim namera pokazali su se već na samom početku književne karijere, kada je svoju prvu zbirku objavio uprkos očevom protivljenju da se bavi pisanjem. Zbog toga je i izmislio svoj pseudonim Pablo Neruda, dok mu je zapravo pravo ime bilo Ricardo Eliécer Neftalí Reyes Basoalto.

Uživajte u ovom efektnom i predivno dizajniranom animiranom filmu koji u najbitnijim crtama predstavlja život i delo Pabla Nerude.

 

izvor: Glif
Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

Stiže prvo zvanično reizdanje albuma "Nuklearne olimpijske igre" Satana Panonskog

"Rijetko kada se na domaćoj sceni pojavi tako osebujan lik kao sto je to bio Ivica Čuljak. Znan i kao Kečer II a još poznatiji kao Sata...

10 najčitanijih

Arhiva