Dvanaesti roman u serijalu o Mersi Tompson, a valjda šesnaesti ili sedamnaesti u istom svetu svedeniji je i intimniji od prethodnih nekoliko, što je valjda i posledica dešavanja u autorkinom životu. Ispostavilo se da je to sužavanje pozornice doprinelo poboljšavanju kvaliteta radnje, pa iako ovaj roman nije posebno da čoveku pamet stane, jeste napisan od nekih drugih u ovom serijalu, koji su uz to i ambicioznije zamišljeni. 

Patrišu Brigs volem još od vremena "Sage o Hurogu", pa sam zato svojevremeno iskoristio svoje kratkotrajno uredničko nameštenje da objavim i prevedem prvi deo te duologije, da bi nekoliko godina kasnije bio objavljen i drugi, u prevodu nekog drugog, zbog čega mi je iznimno drago.

I danas mislim da je Patriša trebalo da se više drži romantične fantazije i da smo u njoj imali novu i svežu Mercedes Leki, ali za njene finasije a možda i opstanak na tržištu svakako jeste bilo daleko pametnije da uplovi u vode urbane fantastike. Iako njen uspeh u tom polju ne može da se meri s "Pravom krvi", valja napomenuti da je taj serijal postao toliko uspešan nadasve zahvaljujući seriji.

Svet Mersi Tompson nije maštovit koliko onaj Anite Blejk, niti glamurizovan (ako je to uopšte reč) kao svet Suki Stekhaus, ali je dovoljno originalan, solidno osmišljen i konzistentno zanimljiv, sa sasvim dovoljno akcije ali i etničke raznovrsnosti da to zaslužuje poštovanje - pri čemu pre svega mislim na raznorazne Slovene, Nemce i uopšte ne-Amerikance, nego na egzotičnije etničke manjine savremenog sveta.

Kada se sve sabere i oduzme, bez obzira na vrlo uspešan serijal Ilone Endrjuz, držim da je - makar kada je reč o američkom tržištu - serijal o Mersi Tompson najsolidnije što postoji u ponudi nakon "Drezdenovih dosijea". Jeste da je bilo tu i tamo nekih više nego sjajnih pokušaja, ali kako se tržište za UF suzilo, tako je čak i etabliranim piscima postalo teško da se zadrže na njemu, a da ne pređu u YA.

Smoke Bitten je u suštini priča o bračnim problemima dvoje ljudi koji se veoma vole, iako su iz različitih svetova, dijametralnih pogleda na te svetove i svetonazora koji se počesto razilaze. Priča je i o bolesti, promeni koju ta bolest izaziva u čovekovoj psihi i o savršenosti i nesavršenosti. Jedna intimna priča zaogrnuta u oblandu veštica, vukodlaka, vila, kletvi i mađije.

Ukratk, vredelo ga je čekati. Ocena je više nego solidnih 4+*

Ivan Jovanović Nightflier