Diskografija Gordana Muratovića je u najmanju ruku impresivna. Pored rada sa naširoko poznatim hrvatskom pop bendom The Jinx, Gordan se oprobao i u producentsim vodama radeći sa imenima poput Psihomodo Pop-a, Gibonni-ja, Natali Dizdar, Davora Ercega i Mayales. Muratović potpisuje muziku mnogih pozorišnih, filmsih i serijskih ostvarenja. Samim tim, teško je pronaći muzičko/pozorišno/filmski projekat koji je zaobišao ovog vrsnog umetnika. Nakon rasformacije The Jinx 2002. godine, Gordan se potpuno posvetio producentsko/kompozitorskom poslu, ali svojim novim projektom Coco Mosquito najavljuje veliki comeback. Reklo bi se da je period od 19 godina velika pauza za jednog umetnika, ali u samoj suštini, Gordan se nikada nije ni prestao baviti kreativnim radom.

l'after life je njegovo najnovije dugosvirajuće ostvarenje koje donosi pregršt muzičkih žanrova pretočenih u jednu potpuno harmoničnu formu. Album donosi sedam veoma dopadljivih instrumentalnih kompozicija koje svojim diverzitetom, a opet i uniformisanošću čine skladan materijal dostojan svetske muzičke produkcije. Godine iskustva učinile su da Coco Mosquito zablista sjajem najvećih doajena instrumentalne scene, ali Gordan se svojski potrudio da kroz ovaj materijal prikaže i dozu jedinstvenosti koja je baš toj instrumentalnoj sceni najviše falila. Osećaju se uplivi različitih žanrova poput funk, progressive soul, bossanova, jazz, synth, ali sam projekat ostavlja i dovoljno prostora slušaocima da sami odluče kakvom žanru l'after life najviše pripada.

l'after life svakako teži cinematic/action movie soundtrack formi kojaj je najpribližnija žanrovima kao retro funk sa početka sedamdesetih ili jazz muzici s polovine šedesetih godina prošlog veka. Ovakav materijal bi savršeno pristajao uz akcione filmove ili igrane serije poput Bullit, Shaft, Dirty Harry, Kojak, Starsky & Hutch zbog tematskih segmenata koju savršeno artikuliše maestralna duvačka sekcija. Ipak, ritam sekciju uglavnom čine modularno sintetisane ritmičke sekvence, propraćene minimalnom količinom semplovanih akustičnih bubnjeva, ali ovim potezom materijal ne gubi na svom retro karakteru. Nisko frekvetne bas linije savršeno upotpunjuju kompletam dojam kroz pregršt zanimljivih linija, dok instrumenti poput gitare, ukulelea, sintisajzera, klavijatura, perkusija više služe radi akcentuacije gorepomenutih instrumenata. Čini se da je čitav materijal inteligento osmišljen u cilju ilustracije šire slike retrospektivnog filmskog soundtracka, ali se mogu pronaći i ostala zanimljiva idejna rešenja koja daju dozu svestranosti ovom materijalu.

Pored Gordanovih brilijantnih ideja i kompozitorsko/producentskih sposobnosti, moraju se pohvaliti i gostujući umetnici koji su pružili svoj maksimum na ovom izvrsnom materijalu. l'after life dolazi u vinilnom i digitalnom obliku, a pored vinilnog izdanja ovo ostvarenje je dostupno i na kompakt disku. Svakako preporučljivo za ljubitelje instrumentalnog filmske muzike koji su u potrazi ka žanrovima poput funk, soul, bossanova, jazz i synth muzike.

Đorđe Miladinović