Danse De La Liberté je osmi dugosvirajući album Branka Galoića, hrvatskog gitariste i kompozitora iz Ivanić-Grada. Branka je karijera navela da potraži permanentno utočište i inspiraciju u Parizu gde je postepeno gradio svoj zvuk koji bi se žanrovski najpribližnije mogao klasifikovati kao world music. Danse De La Liberté je njegov najambiciozniji projekat do sada kojim je uspeo da uvrsti više od petnaest muzičara sa kojima je sarađivao na prethodnim projektima i izdanjima. Sam projekat je iziskivao seriju snimateljskih sesija u Parizu, Amsterdamu, Silvoldeu, Sarajevu, Novom Sadu koji su kasnije pretočeni u ovo remek delo world music scene. Ipak, Danse De La Liberté zvuči znatno kompleksnije od regularnih izdanja world music scene sa kojim smo prethodno imali priliku da se susretnemo. 

Danse De La Liberté upravo označava ples slobode u pravom smislu tih reči jer Branko Galoić ne robuje žanrovima. Naprotiv, on eksploatiše, eksperimentiše i kombinuje najbolje kvalitete sopstvenih interesnih sfera kako bi širem auditorijumu predočio kompleksne kompozicije prepune poletnosti, vedrine i agilnosti. Galoić je u svoje numere utkao bogato nasleđe Balkankog etna, gypsy jazz, klasični jazz, klezmer, polku, reggae, twist, rock, ali je lista žanrova koji su poslužili za inspiraciju verovatno još opširnija, s obzirom da je reč o umetniku koji uveliko pomera granice world music scene. Ovakav dijapazon žanrova pruža milione kombinatorskih mogućnosti, ali takođe može dovesti do estetskog nesklada samog albuma. Branko se svakako pobrinuo da ne dođe do takvih grešaka, pa samim ti čitav materijal zvuči tematski veoma skladno.

Upravo to sučeljavanje različitih, ali ipak kompatibilnih žanrova donosi svežinu ovom materijalu. Danse De La Liberté sadrži petnaest tematski raznovrsnih soničnih priča koje su ipak na neki način povezane svojevrsnom world music/etno linijom. Sučevaljanje klasične i akustične gitare obogaćuje toplina basova dok zvuci violine, duvačkih instrumenata, perkusija i bubnjeva tematski detaljno ilustruju znatno kompleksniju sliku. Svaki instrument je primetan tokom čitavog albuma zahvaljujući fenomenalnom poslu koji je obavio snimateljski/producentski deo ekipe. Raznovrsne vokalne deonice znatno doprinose čitavoj atmosferi, a fenomenalni ženski bek vokali dekorišu lidove sa razumnom dozom visokih nota. Kroz čitav album se mogu osetiti uticaji Bregovića, Cohena, Dylana, Hendrixa, Claptona, Santane, Waitsa, i regionalne etno muzike na stvaralaštvo Branka Galoića. Ipak, Branko se svojski potrudio da na svom delu ostavi svojevrsni autorski pečat po kojem će Danse De La Liberté važiti za jedno od najboljih ovogodišnjih izdanja regionalne world music scene.

Đorđe Miladinović