Album “Mantriks” koji je nedavno objavljen rezultat je saradnje između poznatog repera, pesnika i romanopisca Radenka Stojanovića, kojeg šira javnost zna pod imenom Voodoo Popeye i Jovana Petrovića, multimedijalnog umetnika koji je napravio muziku i producirao ovaj album.

MAHTPNKC (kako je zapravo i pravo ime albuma) oslikava stanje stvari u našem društvu. Daje naznake budućeg kretanja. Taj kreativni spoj je sinhronizovanom saradnjom došao do umetničkog proizvoda koji bi mogli da svrstamo u pop-rep. Kao mantru svakodnevnog uticaja sistema na ljude preko željene matrice, o čemu bi i sam naslov albuma trebalo da govori.

Kao singlovi sa ovog izdanja do sada su se izdvojile pesme „Alo brate“ i „Avatar“ za koje su objavljeni i video spotovi. Sa nama je danas Jovan sa kojim razgovaramo o albumu i saradnji sa Popajem.

Jovan i Voodoo Popeye; foto: Bojan Marjanović

Prvo pitanje se logično nameće, kako je došlo do saradnje između Popaja i tebe?

Jovan:
Voodoo Popeye i ja se znamo još od 1996. kada smo se sreli u diskoteci “Džungla” gde smo davali intervju. On je tada pričao o albumu “Voodoo Epopeye”, a ja o izdanju “Planeta Somanija II svet” (“Le Svraka bizarre” benda) koje sam napravio sa Ivanom St. Rizingerom. Intervju je radio Peđa Novković za emisiju “Dodatno ubrzanje” na 3. Kanalu TVB. Inače Voodoo je bio oduševljen mojim albumom, naravno kao i ja njegovim izdanjem. Od tada smo se čuli par puta. Onda me je 2017. Voodoo pozvao da uradimo nešto novo znajući za moje šarolike žanrovske uplive u muzici. I tako malo po malo došli smo do osam pesama, a onda smo odlučili da to bude album. Rad na materijalu je svo vreme bilo “mentalno surfovanje”, “brifing” misli, reči, zvukova i ritma. Nadovezivanje u kreativnoj komunikaciji koju možemo nazvati “ping-pong” efektom.

Šta predstavlja sam naziv albuma i za koju izdavačku kuću je objavljen?

Jovan:
Kao što svi znaju da je Voodoo jako darovit i precizan u kreativnom izražavanju, nije bilo teško dati ime albumu. Kada smo konstatovali da nam dobro ide saradnja i pesme se ređaju jedna za drugom Voodoo u jednoj od seansi kaže: “…šta misliš da se album zove MANTRIKS…”. Moj odgovor je bio klimanje glave odobravanjem i širok osmeh oduševljenja. Pošto živimo u periodu u kom se stvari odvijaju brzo i ludo, a svedoci smo od ranije mnogo sporijih i lepših vremena “MANTRIKS” je logičan naslov. Svakodnevno ponavljanje i insistiranje, u medijima (bilo koje vrste) koji prelaze ne samo granicu dobrog ukusa nego ispoljavaju i verbalnu agresiju, navodi nas na isto. Mantra-Matrx sveža formula za moderno (čitaj mentalno) ropstvo. Album je objavila izdavačka kuća Multimedia Music iz Beograda.

Šta možemo da očekujemo kada su nastupi uživo? Imate li nešto u planu?

Jovan:
Saga sa Korona virusom još nije završena tako da je neizvesno sve sem života.

Objavili ste dva singla za pesme „Alo brate “ i „Avatar“. Da li će ih biti još?

Jovan:
Potrudićemo se da uradimo sto više video materijala. Sledeća pesma će biti “Kaligula”.

Kakve su reakcije publike na vašu muziku i odakle crpite ideje?

Jovan:
Standardne. A pošto je album izašao pre par dana videćemo još kako se sve to doživljava. Inače je interesantno to da su pesme tj. muzika šarolike po temama koje se odslikavaju. Tako da mislim da se nije odstupilo od Popeye-vog orginalnog pristupa koji se sa poigravanjem u pop-rocku na kraju pretvara u Rep-Pop. Za mene je ta ideja bila jako interesantna i inspirativna. Normalno da je tako jer sam imao iskustva u stvaranju muzike poigravajući se sa žanrovima i muzičkim pravcima. Na albumima kao što su: Rock Opera “Oni Što Grabe Meso Sa Stola”1992, “Rusalje”1997, “Cristal White”2005, “Leas Fiend”2009, “Kosmonaut”2012, “Nabukodonosor”2017. Muzika za pozorišne predstave... i naravno “Mantriks” najsvežije u toj vrsti iskustva i delovanja.

Da li pratite liste singlova i kako se informišete o novitetima?

Jovan:
Pošto nisam muzicki kritičar nego stvaralac, prošao sam fazu obrazovanja i upijanja okoline na načine koji su kod nas bili najbrutalniji i koji ostavljaju ozbiljne posledice. Nemam potrebe posebno da pratim novitete ni top liste. Ono što je novo a kvalitetno uvek nađe put do mog uha. Mene inspiriše priroda u vremenu u kome živimo. Taj fenomen pomešan sa apokalipsom (čitaj sistemom, državom i sl.) stvara atmosferu koja mi jasno govori šta je to novitet.

Šta mislite da je potrebno učiniti da bi došlo do veće popularnosti domaćih bendova?

Jovan:
Sačekati da “prođe” Korona virus. Aždaja koja umire tzv. “liberalni kapitalizam” je najopasnija u toj fazi. Zato treba imati u vidu da je borba oduvek bila i biće. Najbitnije je da nas ne natera na nečinjenje. Mislim da je svima jasno da su mediji kozmetika moćnika u funkciji hipnoze. Znači, ubacivanje mantre u matrx = “MAHTPNKC”.

Može li se očekivati nastavak saradnje? Ima li novih ideja?

Jovan:
Naravno ali treba prvo ispratiti dešavanja oko ovog izdanja. Osluškivanje vremena a i trenutak u kome živimo nam već akomulira nove ideje. Treba ih samo selektovati.

Da li ste primetili da Vaša muzika može da prođe i u regionu? Ima li poziva?

Jovan:
Naravno da može. Mada istini na volju, teško je puštati nesto sto govori o tome da je “Car go” a sistem u “orgijama”. Ali potrudićemo se. Zato smo i napravili ovaj album.

Koje bendove sa domaće scene najviše volite da slušate?

Jovan:
Sve koji su kvalitetni.

Imaš li nešto što bi hteo da poručiš čitaocima?

Jovan:
Puno zdravlja, seće, energije, ljubavi, razumevanja i poštovanja u borbi u novom dobu, dobu Vodolije.

Intervju pripremio Dragoje Živković