Februar 1982: Tačno pre šest meseci Beograd je postao bogatiji za jednu novu muzičku novinu, bolje reći fanzin, pod nazivom "ALTERNATIVA".

Reč-dve s jednim od inicijatora ovih novina koje nemaju ustaljen broj stranica, ustaljeni format i određen datum izlaženja, ali tehnika "štampanja" je uvek ista: fotokopiranje u Zavodu za distrofičare (dali su najpovoljnije uslove)...

- Ideja je stara više od godinu dana, kaže Zoran Živković (dok Miroslav Mikljanac, prvi saradnik, mudro ćuti), ali zbog nezainteresovanosti nekih ljudi od kojih sam očekivao pomoć morali smo da sačekamo bolje dane. Tek kad su shvatili da projekat nije neozbiljan i da ima svoj smisao omogućili su izdavanje "Alternativa".

Ovaj list se bavi muzičkim temama o kojima se nedovoljno ili uopšte ne piše. Ili se ne piše na odgovarajući način.

Pre svega tretiramo novi talas kroz njegov značaj, učinak, probleme i mane. Specifičnim stilom, pre svega sažimanjem informacije zbog ograničenog prostora pojedinim slučajevima literalnom pristupu obrade muzičkih tema (to pre svega važi za Silvanu Trošanski), dubokom subjektivnošću koja je odraz našeg shvatanja rok muzike, nudimo čitaocima svoje stavove na razmatranje i polemiku.

Ukoliko čitaoci pristanu na to, ponuđeni tekstovi prevazilaze okvire napisanog i time ispunjavaju svoju svrhu. Izbegavamo recenzije koncerata i ploča zato što se one nude u klasičnoj štampi i zato što su izgubile svoj provobitni uticaj i smisao vodiča za dobru muziku.

Predstavljamo manje poznate grupe čije nam se ideje čine zanimljivim i koje, po našem mišljenju, predstavljaju napredak domaće rok muzike.

"Alternativu" finansiraju isključivo saradnici dok se SKC (Studentski kulturni centar) latio distribucije.

List staje 20 dinara ali ta cena jedva pokriva troškove izdavanja sledećeg broja. To predstavlja najveći problem. Planiramo štampanje u ofset tehnici jer bi to poboljšalo kvalitet, a troškovi ne bi bili mnogo povećani.

Početkom godine SKC planira da na jednoj zajedničkoj izložbi predstavi sve jugoslovenske fanzine a među njima i nas. Do sada izdali četiri broja. "Alternativa" izlazi isključivo onda kada se za to ukaže potreba...

Zabeležio: M. S. Nikolić (Zum reporter, 1982.), obrada: Yugopapir