Osamnaesti po redu Međunarodni festival kratkometražnog filma „Filmski Front“’, održan je u periodu od 29. oktobra do 1. novembra. Usled okolnosti prouzrokovanih pandemijom virusa COVID - 19, organizatori su se odlučili da program bude prikazan putem internet platforme online. 

Ova manifestacija, koja već 18 godina u Novom Sadu neguje autorski izraz i afirmiše nezavisne produkcije, i ove godine uspela je da privuče pažnju velikog broja gledalaca, uprkos izmenjenom formatu održavanja. Tokom četiri dana festivala, na online platformu registrovalo se preko 1000 ljudi, a svakog dana projekcije je pratilo više od 500 gledalaca iz čitavog sveta.

Poslednjeg dana festivala proglašeni su pobednici u dve kategorije. U međunarodnoj konkurenciji, odlukom publike, ubedljivu pobedu je odneo film “An Exceptional Day” autora Cedricka Spinassoua iz Francuske. S druge strane, tročlani žiri u sastavu – Marija Stojnić, Mladen Sovilj i Ognjen Petković – kao pobednika Srbija/region selekcije prepoznao je film “Zmija” autora Andreja Volkašina.

“Priča o neobičnom prijateljstvu između devetogodišnjeg nestaška Marija i ekscentričnog mladića Borčea, ljubavno je pismo autora sopstvenom detinjstvu. Kroz spoj magičnog, surovog i nežnog, ovaj film donosi jednu često prećutanu, ali izuzetno važnu priču o odrastanju na Balkanu. Svojom autentičnošću i iskrenošću, hrabrošću u rediteljskom postupku kao i radu sa glumcima, “Zmija” se izdvojila kao celovit i neočekivan film koji je probudio dete u svakom od nas”, naveo je žiri u obrazloženju svoje odluke.

Ove godine u saradnji sa Filmskim centrom Srbije, po prvi put najboljem filmu Srbija/region selekcije je dodeljena novčana nagrada od 1.000 evra.

Pored glavnih nagrada, dodeljena su i dva specijalna priznanja.

Film “Potop” Kristijana Krajnčana dobitnik je prvog specijalnog priznanja. Kako žiri navodi, baveći se pomirenjem i oproštajem, ova kompleksna i snolika priča između oca i sina uranja gledaoca u svoj svet simbola i onostranog, naizgled poznatog čoveku, a tako teško uhvatljivog. Film koji se, u moru sličnih generacijskih filmova, zajedničke tematike i katkad identičnog tretmana, izdvaja svojom beskompromisnošću, jedinstvenom atmosferom i spremnošću da se služi različitim filmskim sredstvima i istražuje nepoznato.

Film “Veza” Miljane Tešović, dobitnika drugog specijalnog priznanja, žiri je okarakterisao kao zaokružen film koji odiše jednostavnošću i elegancijom, sa dozom humora koja nas podseća na klasične crtane filmove uz koje smo odrasli, a opet svojim savremenim stilom, donosi večitu priču o idealizaciji istovremeno rasvetljujući ljubavne veze. Izuzetno kompleksna priča ispričana u potpunosti kroz animaciju uz maestralnu upotrebu muzike i zvuka.

Filmski Front svih ovih godina nema ulogu samo u popularizaciji kratkog metra, već i u edukaciji mladih koji su se opredelili za ovaj način stvaralaštva. U tom duhu, poslednjeg dana festivala održan je i masterclass pod nazivom “Umetnost flerta na filmskom marketu”, kroz koji su pre svega studenti, budući filmski radnici i mladi profesionalci imali priliku da se upoznaju sa načinom na koji funkcioniše domaće i inostrano filmsko tržište.