Završen 18. „Filmski Front“Sviđa ti se? Javi ostalima!

Osamnaesti po redu Međunarodni festival kratkometražnog filma „Filmski Front“’, održan je u periodu od 29. oktobra do 1. novembra. Usled okolnosti prouzrokovanih pandemijom virusa COVID - 19, organizatori su se odlučili da program bude prikazan putem internet platforme online. 

Ova manifestacija, koja već 18 godina u Novom Sadu neguje autorski izraz i afirmiše nezavisne produkcije, i ove godine uspela je da privuče pažnju velikog broja gledalaca, uprkos izmenjenom formatu održavanja. Tokom četiri dana festivala, na online platformu registrovalo se preko 1000 ljudi, a svakog dana projekcije je pratilo više od 500 gledalaca iz čitavog sveta.

Poslednjeg dana festivala proglašeni su pobednici u dve kategorije. U međunarodnoj konkurenciji, odlukom publike, ubedljivu pobedu je odneo film “An Exceptional Day” autora Cedricka Spinassoua iz Francuske. S druge strane, tročlani žiri u sastavu – Marija Stojnić, Mladen Sovilj i Ognjen Petković – kao pobednika Srbija/region selekcije prepoznao je film “Zmija” autora Andreja Volkašina.

“Priča o neobičnom prijateljstvu između devetogodišnjeg nestaška Marija i ekscentričnog mladića Borčea, ljubavno je pismo autora sopstvenom detinjstvu. Kroz spoj magičnog, surovog i nežnog, ovaj film donosi jednu često prećutanu, ali izuzetno važnu priču o odrastanju na Balkanu. Svojom autentičnošću i iskrenošću, hrabrošću u rediteljskom postupku kao i radu sa glumcima, “Zmija” se izdvojila kao celovit i neočekivan film koji je probudio dete u svakom od nas”, naveo je žiri u obrazloženju svoje odluke.

Ove godine u saradnji sa Filmskim centrom Srbije, po prvi put najboljem filmu Srbija/region selekcije je dodeljena novčana nagrada od 1.000 evra.

Pored glavnih nagrada, dodeljena su i dva specijalna priznanja.

Film “Potop” Kristijana Krajnčana dobitnik je prvog specijalnog priznanja. Kako žiri navodi, baveći se pomirenjem i oproštajem, ova kompleksna i snolika priča između oca i sina uranja gledaoca u svoj svet simbola i onostranog, naizgled poznatog čoveku, a tako teško uhvatljivog. Film koji se, u moru sličnih generacijskih filmova, zajedničke tematike i katkad identičnog tretmana, izdvaja svojom beskompromisnošću, jedinstvenom atmosferom i spremnošću da se služi različitim filmskim sredstvima i istražuje nepoznato.

Film “Veza” Miljane Tešović, dobitnika drugog specijalnog priznanja, žiri je okarakterisao kao zaokružen film koji odiše jednostavnošću i elegancijom, sa dozom humora koja nas podseća na klasične crtane filmove uz koje smo odrasli, a opet svojim savremenim stilom, donosi večitu priču o idealizaciji istovremeno rasvetljujući ljubavne veze. Izuzetno kompleksna priča ispričana u potpunosti kroz animaciju uz maestralnu upotrebu muzike i zvuka.

Filmski Front svih ovih godina nema ulogu samo u popularizaciji kratkog metra, već i u edukaciji mladih koji su se opredelili za ovaj način stvaralaštva. U tom duhu, poslednjeg dana festivala održan je i masterclass pod nazivom “Umetnost flerta na filmskom marketu”, kroz koji su pre svega studenti, budući filmski radnici i mladi profesionalci imali priliku da se upoznaju sa načinom na koji funkcioniše domaće i inostrano filmsko tržište.


Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

Stiže prvo zvanično reizdanje albuma "Nuklearne olimpijske igre" Satana Panonskog

"Rijetko kada se na domaćoj sceni pojavi tako osebujan lik kao sto je to bio Ivica Čuljak. Znan i kao Kečer II a još poznatiji kao Sata...

10 najčitanijih

Arhiva