Prvog vikenda juna, u MKC Petefi Šandor, trebalo je da se održi 13. To Be Punk. Festival. Zbog dobro poznate situacije sve je odloženo... Početkom marta, pre uvođenja vanrednog stanja, najavljena su bila sledeća imena: dva bostonska benda – legendarni Slapshot i sjajno novo hardcore ime Firewalker, potom austrijski Dregs, te domaći Nagon i Bronze. FNC Diverzant, takođe, potvrdio je nastup na Festivalu. Čekala se Kriva istina, a još nekoliko stranih imena bila su pred samom objavom: italijanska Giuda, francuski Lion’s Law i još dva austrijska sastava Obsession i Parole 80.

Kako je vreme odmicalo bilo je jasno da od junskog izdanja Festivala nema ništa. U međuvremenu, situacija sa korona virusom ponovo se razbuktala. Organizatori su se pomirili sa činjenicom da klasičnog dvodnevnog izdanja Festivala neće biti. U uslovima kakvi su trenutno SKCNS je objavio nekoliko novih muzičkih i strip izdanja i uspešno realizovao 14. Novosadski strip festival, drugi pozorišni festival Upad te treći festival savremenog plesa Tanz Platz, kao i uživo prenos Festivala srpskog podzemlja. 


Zbog kontinuiteta 13. To Be Punk Festival ipak je održan proteklog vikenda (13. i 14. novembra) u Domu B612, bez publike. Ideja je bila se nastupi bendova emituju uživo na internetu i snime audio i video tehnikom, te da se po jedna pesma svakog benda iskoristi za stoto, kompilacijsko, CD izdanje SKCNS „Live@To Be Punk“. Vreme između nastupa bendova iskorišćeno je da se puste poruke brojih aktera prošlih izdanja festivala, razgovori sa organizatorima a ukratako je predstavljena i knjiga Vojkana Trifunovića "Kraljevačka punk hronika".

Model kojeg se Festival držao od početka, da se bendovi ne ponavljaju, ovog puta je svesno prekršen jer ne bi bilo fer da se "ispuca" sedam, osam imena onlajn nastupom bez publike. Tako su ove godine nastupili Atheist Rap (još uvek se prepričava dolazak Nika Slotera i njihov spektakularni nastup na Festivalu 2009), potom Shoplifters (TBP 2015), Fiskalni račun (TBP 2010), zrenjaninski All Except One (TBP 2013), SNB kao i Proleće (TBP 2008) koje upravo ovog meseca obeležava 30 godina od svog debitantskog nastupa u Zmaj Jovinoj gimnaziji.

Oba dana možete pogledati u nastavku.