Ako ste nostalgični prema osamdesetima, obradovaće vas vest da u Beogradu postoji synthwave bend pod imenom The Tilt .

Za manje upućene synthwave kao pravac je najlakše opisati kao miks pop-rok muzike osamdesetih i savremene elektronske produkcije. U skladu sa žanrom, vođa i kompozitor benda The Tilt, Vladimir Đedović, želi na debi albumu Skill Shot da prikaže kako bi se muzika iz filmova Streets of Fire, Flashdance i Top Gun komponovala danas. Posle singlova Random i obrade viralnog hita Karakondžula, najnoviji singl, Holy Ground, uz pomoć Milice Grujičić iz benda Lezz Go pokazuje "žensku" verziju takvog zvuka. Uz Vladimira, stalni sastav benda čine Mladen Pecović (gitare) i Miloš Ilić (vokali).

Vladimir je već gotovo 20 godina aktivan na sceni kao klavijaturista. Najpoznatiji je po radu u originalnoj postavi benda Alogia, studijskom radu na projektu Ace Celtica pod imenom Despot kao i projektima Expedition Delta, Numenor, Lunar Pocket, Draconic, Midgard i Hetera. Trenutno je već 3 godine član benda Neleta Karajlića.


O tome kada je nastao projekat Vladimir kaže:

- Zvanično, projekat je započet u junu 2019. Nakon koncerta sa Neletom Karajlićem na Tašmajdanu, imali smo dva vezana nastupa u Minhenu. Tom prilikom sam po prvi put otišao u najveću muzičku radnju u Evropi da isprobam klavijature koje u Srbiji nemamo priliku, i dok su moje kolege već napuštale radnju ja sam ostao još jedno par sati sa klavijaturama. Zvuk koji sam napravio na jednoj od njih (Waldorf Quantum) mi je formirao melodiju za prvi singl - Random a tekst je nastao nešto kasnije na osnovu istinite priče.

Nakon objave singla početkom septembra 2019, usledila je razrada materijala za ceo album a rad na istom je usled morao biti pauziran na nekoliko meseci zbog novonastalih okolnosti u kojima svi trenutno živimo.


Kako je synthwave zvuk potpuno drugačiji od onog kojim se do tada bavio upitali smo ga zašto se odlučio za drugačiji žanr...

- Osamdesete se smatraju za zlatno muzičko doba i predstavljaju za mene simbol svega zbog čega se i dan danas bavim muzikom. Ovo je moj omaž muzičarima koji su stvarali muziku tih godina. Ljudima koji nisu muzičari može izgledati čudno, ali, gitarski zvuk koji je mene uvek zanimao (power i progressive metal) je u dobroj meri upravo bio baziran na toj muzici. Da 2000-tih takva vrsta muzike nije donekle bila "in" u metal muzici, pitanje je koliko bih se danas bavio muzikom.

Synthwave vidim kao nadogradnju svog stila jer mi dozvoljava da se pre svega iskažem kao autor. Smatram da u današnje vreme tehnički pretalentovanih muzičara i produkcijski savršenih numera ima na pretek, ali, same muzike koja može da se približi muzičkom kvalitetu osamdesetih nažalost i ne toliko.


...a o daljim planovima kaže sledeće:

- Album Skill Shot je iskomponovan, tekstovi napisani, ostalo je da se snime finalni vokali. Plan je da objavljujemo barem jedan singl mesečno i potrudiću se da svaku pesmu uklopim sa prikladnim video materijalom a nadam se i spotom. Nakon toga, ako okolnosti dozvole, nadam se i živim nastupima, jer, bez njih, muzika makar meni nema previše smisla.

Bend The Tilt pored YouTube kanala možete pronaći i na ostalim socijalnim mrežama (Facebook, Instagram, Twitter) kao i streaming platformama (Deezer, Spotify, iTunes).