Krosover godine u novoj Zlatnoj serijiSviđa ti se? Javi ostalima!

Ne, ne čitate bajat tekst koji se odnosi na pojavu Za-Te-Neja ili na Ambis zla. Ovde je reč o najsvežijem naslovu sa žutom trakom, "Senka koja je izazvala Šerloka Holmsa".

Broj 25 edicije koja je podmladila mnoge stripofile, donosi nam treću svesku spin-of serijala Priče iz baze Drugde. Narativno, čini celinu sa prethodnom, kod nas objavljenom u broju 15 "Stvor koji vreba u magli" i prati nastavak avanture Šerloka Holmsa koji se ovoga puta našao u novom svetu.

Scenario ovog stripa potpisuje Karlo Rekanjo dok crtačke bravure pripadaju Đuzepeu Palumbu.

Holms nastavlja potraguza svojim bratom Šerinfordom. U tome mu zdušnu podršku pruža baza Drugde na čelu sa direktorom Gordonom Kolom i agentom Kajlom Andersonom koje smo već upoznali.

Šerlok otkriva čudesa američke federalne agencije za natprirodno, a zajedno sa Andersonom će se infiltrirati u jednu okultističku sektu koja deluje na severozapadu SAD-a. Klub paklene vatre. Ali oni ni izbliza nisu pravi neprijatelj Holmsu i agentima Drugde.


U naslovu teksta spomenuto je da je "Senka koja je izazvala Šerloka Holmsa" krosover, iako se u njemu ne pojavljuje ni jedan bonelijevski junak. Međutim, ovo je krosover par ekselans jer na stranicama nove ZS sveske u Bonelijev univerzum (DSČM, Zagor, Mister No, Dilan, Teks...) uplivava fikcija Artura Konana Dojla, Žila Verna, još ponekog romanopisca i Tvin Piksa, fenomenalne serije sa početka devedesetih godina prošlog veka.

Sve to je stavljeno pod jednu kapu, u jedan univerzum nalik na Murovu Ligu izuzetnih džentlmena. Ipak, Rekanjo previše forsira broj fiktivnih dela koja želi da poveže u celinu. Kraj pati od previše detaljnog objašnjavanja tipičnog za Boneli, ali je priča u suštini dobra, pitka i zabavna. Mnogo je namigivanja na Tvin Piks, naročito u imenima likova i mestima odvijanja radnje. A u ovom vrtlogu svoju kameo ulogu su pronašla i dva lika iz čuvenog Tintina.

Palumbov crtež je mešavina više stilova, ekpresivan i dopadljiv sa dosta senzualnosti koja je poklonjena ženskim likovima.

Ugodan čitalački momenat posle koga ostaje želja za daljim pričama iz baze i žal što ih Veseli četvrtak objavljuje tek u svakom desetom broju Zlatne serije.

Za sledeći, 26. broj najavljen je Zagor i njegova prilično sveža avantura, nedavno objavljena u Italiji.

Nikola TaskovićSviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

Stiže prvo zvanično reizdanje albuma "Nuklearne olimpijske igre" Satana Panonskog

"Rijetko kada se na domaćoj sceni pojavi tako osebujan lik kao sto je to bio Ivica Čuljak. Znan i kao Kečer II a još poznatiji kao Sata...

10 najčitanijih

Arhiva