Ne, ne čitate bajat tekst koji se odnosi na pojavu Za-Te-Neja ili na Ambis zla. Ovde je reč o najsvežijem naslovu sa žutom trakom, "Senka koja je izazvala Šerloka Holmsa".

Broj 25 edicije koja je podmladila mnoge stripofile, donosi nam treću svesku spin-of serijala Priče iz baze Drugde. Narativno, čini celinu sa prethodnom, kod nas objavljenom u broju 15 "Stvor koji vreba u magli" i prati nastavak avanture Šerloka Holmsa koji se ovoga puta našao u novom svetu.

Scenario ovog stripa potpisuje Karlo Rekanjo dok crtačke bravure pripadaju Đuzepeu Palumbu.

Holms nastavlja potraguza svojim bratom Šerinfordom. U tome mu zdušnu podršku pruža baza Drugde na čelu sa direktorom Gordonom Kolom i agentom Kajlom Andersonom koje smo već upoznali.

Šerlok otkriva čudesa američke federalne agencije za natprirodno, a zajedno sa Andersonom će se infiltrirati u jednu okultističku sektu koja deluje na severozapadu SAD-a. Klub paklene vatre. Ali oni ni izbliza nisu pravi neprijatelj Holmsu i agentima Drugde.


U naslovu teksta spomenuto je da je "Senka koja je izazvala Šerloka Holmsa" krosover, iako se u njemu ne pojavljuje ni jedan bonelijevski junak. Međutim, ovo je krosover par ekselans jer na stranicama nove ZS sveske u Bonelijev univerzum (DSČM, Zagor, Mister No, Dilan, Teks...) uplivava fikcija Artura Konana Dojla, Žila Verna, još ponekog romanopisca i Tvin Piksa, fenomenalne serije sa početka devedesetih godina prošlog veka.

Sve to je stavljeno pod jednu kapu, u jedan univerzum nalik na Murovu Ligu izuzetnih džentlmena. Ipak, Rekanjo previše forsira broj fiktivnih dela koja želi da poveže u celinu. Kraj pati od previše detaljnog objašnjavanja tipičnog za Boneli, ali je priča u suštini dobra, pitka i zabavna. Mnogo je namigivanja na Tvin Piks, naročito u imenima likova i mestima odvijanja radnje. A u ovom vrtlogu svoju kameo ulogu su pronašla i dva lika iz čuvenog Tintina.

Palumbov crtež je mešavina više stilova, ekpresivan i dopadljiv sa dosta senzualnosti koja je poklonjena ženskim likovima.

Ugodan čitalački momenat posle koga ostaje želja za daljim pričama iz baze i žal što ih Veseli četvrtak objavljuje tek u svakom desetom broju Zlatne serije.

Za sledeći, 26. broj najavljen je Zagor i njegova prilično sveža avantura, nedavno objavljena u Italiji.

Nikola Tasković