Obično ne dajem osvrte na naslove koje sam preveo, između ostalog jer je vrlo teško sačuvati iole zdrav pristup prema materiji s kojom čovek provede dva ili tri meseca života. Međutim, završnica trilogije RKC mora biti izuzetak. 

Ovaj roman je sedmi Lorensov objavljen ovako ili onako (dve trilogije smeštene u svet Slomljenog carstva i jedan roman u nastavcima objavljen na Wattpadu), a osma knjiga (u međuvremenu je objavljena zbirka priča Road Brothers) i sa svakim od tih romana vidan je bio kvalitativni skok u njegovom pisanju.

"Oshajmskim točkom" Lorens je dokazao da je nadasve jedan bridak i oštrouman pisac, istina bliži GRRMu nego Aberkrombiju, ali opet pisac za sebe a ne puki podražavalac bilo jednog bilo drugog.

Iako se njegovom worldbuildingu imalo šta zameriti, premda je u prethodnim romanima mizanscen malo trpeo i bio izvučen tek u opštim crtama, Lorens je to popravljao kod sebe, učeći kako da nabacuje meso na kostur priče kao što njegovi nekromanti u romanima nabacuju meso leševa na kosture svojih nekrotičkih konstrukta.

Lorens se magijom ne bavi sistematski, kao što to rade Džordan ili Sanderson, pa čak ni kao Erikson, ali je opet objašnjava i obrazlaže tako da je ovaj roman zacementirao uverljivost ne samo trilogije kojoj pripada, već i prethodne.

Da je pravde na ovom svetu, romani iz trilogije "Rat Crvene Kraljice" bili bi objavljivani naizmenično s romanima iz trilogije "Slomljeno carstvo", ali pravde nema i to nije moguće iz raznoraznih praktično-pravnih naslova. Međutim, najbolje bi bilo čitati ih tako i gajim veliku nadu da će se Lorens našim čitaocima dovoljno dopasti da potražnja opravda objavljivanje i njegove prve trilogije (a bogami i svih potonjih), pa da naši čitaoci a i ja s njima budu u prilici da ponove čitanje RKC, ali u paru sa "Slomljenim carstvom". Lorens nije pisac koji gubi na zanimljivosti na drugo čitanje, štaviše naprotiv. Meni je prevođenje ovog romana (kao i prethodnih) ujedno bilo i njihovo drugo čitanje i moram priznati da sam otkrio sasvim nove elemente, koji su mi prvi put promakli dok sam mahnito listao stranice u poteri za krajem priče.

U svakom slučaju, ovo je jedan od naslova koji su obavezno štivo za svakog fantastofila i koji bi morao da se nađe na policama svih domaćih poklonika fantastike, naročito fantazije.

Ne samo odličnih 5*, već i Nightflier's Seal of Approval. 

Ivan Jovanović Nightflier