Entoni Rajan je svojim prvim romanom napravio čudo i pokoru. Nažalost, ostatak te trilogije u velikoj meri je odstupio od postavke prvog romana, što je i dovelo do izvesne razočaranosti kod čitalaca.

The Waking Fire, početak nove trilogije, predstavlja dramatičnu odstupnicu od worldbuildinga prikazanog u trilogiji Raven's Shadow. Ovde imamo sekundarni svet koji se po civilizacijskom stepenu nalazi negde u ravni s našom Zemljom iz vremena napoleonskih ratova, premda malo razvijenije tehnologije.

Iako se vidi da je Rajan veoma uznapredovao kao pisac - jezik mu je sada veoma precizan, bez nepotrebnih lutanja, karakterizacija bolja - insistiranje na uštogljenoj verziji engleskog jezika, kakva nam je poznata iz ekranizacija romana Džejn Ostin, kao i opsednutost morem i pomorstvom, guši čitaoca - makar čitaoca koji dolazi van engleskog govornog područja.

Takođe, iako to sasvim sigurno nije slučaj, Rajanov novi svet čita se kao kombinacija Sandersonovog Mistborna i Maklelanovog Powder Magea. To prilično smanjuje čitalački užitak. Pozitivno je što se Rajan i ovoga puta ograničio na trilogiju (koja inače sluti na SF a ne na klasičnu fantaziju), tako da su svi izgledi da ćemo za jedno tri godine dobiti nešto novo od ovog pisca koji za sada i dalje samo obećava.

3/5 

Ivan Jovanović Nightflier