Koncerti na Zidiću, koje Dom omladine Beograda od 2013. godine organizuje na Platou Milana Mladenovića, postali su jedan od omiljenih kulturnih programa.

U petak, 18.9. u okviru ovog serijala nastupio je bend Zašto Kafka?. Ovaj bend nastao je kao rezultat dugogodišnjeg zajedničkog rada trojice autora, kroz prethodne instrumentalne sastave koji nisu doživeli svoja zvanična izdanja (Mantra i P.U.T.). U tom procesu transformacija, iskristalisala se sama po sebi forma trija, koji je počeo sa oblikovanjem novih i preoblikovanjem starih kompozicija. Od skoro funkcionišu kao kvartet zajedno sa Aleksandrom Jovanom Krstićem.

Muzika koju bend stvara za sada nije dobila žanrovsku odrednicu, a u njoj se osećaju uticaji progresivne muzike sedamdesetih i modernog zvuka sadašnjice. Klasična forma pesme nije neophodna da bi bend kroz sebi svojstven zvuk ispričao svoju priču. Ta priča uvek na kraju rečenice nosi znak pitanja.

Zašto Kafka? su 2017. objavili digitalno izdanje debi albuma pod istoimenim nazivom, a izdavač je kuća Metropolis Music.

U nastavku pogledajte galeriju Ive Tanacković sa pomenutog koncerta.

Zašto Kafka? @ Zidić Doma Omladine Beograd, 18.9.2020.