KONTAKT konferencija je prethodnih dana (21. i 22. septembra) u prostorijama Marsh Open Space-a, u Cetinjskoj 15, održana u nešto izmenjenom, četvrtom izdanju, a koja je, shodno situaciji u kojoj se nalazimo, bila online.

Tokom ova dva dana, održano je 5 panel diskusija, 3 prezentacije, a bilo je čak 27 učesnika, iz cele Evrope. Gradovi: Beograd, Berlin, Ljubljana, Amsterdam, Zagreb, Valensija, Luksemburg, Bukurešt, Skoplje, Sarajevo, Banja Luka, Kotor, Brisel, Beč, Budimpešta, imali su svoje predstvnike na Kontaktu.


Tema četvrtog Kontakta bila je Ugrožena industrija. Učesnici su ovom prilikom stavili u fokus najvažnija pitanja u vezi sa muzičkom industrijom, koja poslednjih pola godine prolazi kroz veliku krizu i jako teške trenutke svuda u svetu.

Gotovo svi festivali, koncerti i turneje širom sveta su otkazani.

Muzičari i svi oni koji održavaju ovaj posao su prepušteni sami sebi.

U želji da pomogne regionalnoj muzičkoj sceni, Kontakt je ovoga puta kroz panel diskusije povezao eminentne predstavnike iz muzičke industrije, želeći da postavi pitanja na sve aktuelne probleme, izazvane pandemijom virusa Covid 19.

Program Kontakta 2020 mogao je da se prati online, a za sve one koji su propustili konferenciju, mogu je naknadno pogledati na You Tube kanalu – Kontakt Conference

Teme koje su zanimale ovogodišnji kontakt bile su:

  • Globalna kriza – resetovanje muzičke industrije
  • Novi oblici – muzički događaji online
  • Budućnost muzičke industrije u novim okolnostima
  • Sezona bez festivala
  • Kako Vlada može pomoći muzičkoj industriji
Zaključak uprvo završenog Kontkta je da će se sva internacionalna iskustva sa kojima su nas upoznali govornici, koristiti u kreiranju predloga za prevazilaženje krize u našem okruženju.