Ono što jedni vide kao problem i neprelaznu prepreku, drugi vide kao šansu i priliku da maksimalno iskažu svoju kreativnost i to su uradili organizatori Hercegnovskog strip festivala (HSF) koji je ove godine uprkos svemu doživio svoje 14. izdanje sačuvavši i umjetnički i organizacioni kvalitet koji ga je svrsta u sam vrh evropskih manifestacija posvećenih devetoj umjetnosti.

U periodu od 4. do 9. septembra i ove godine Herceg Novi je zahvaljujući HSF-u bio domaćin svjetskoj eliti stip stvaralaštva, ugostivši umjetnike iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, a za dodatnu poslasticu postarali su se Britanci – Ambasador festivala William Simpson i legendarni Glenn Fabry, dobitnik nagrade Ajzner! Treba istaći i svjetske zvijezde Esada Ribića, Mirka Čolaka i Milorada Vicanovića koji nisu htjeli odustati od Herceg Novog ni u ovakvoj godini. Standardni gosti Tihomir Tikulin, Krešimir Biuk, Štef Bartolić, Filip Andronik, Iztok Sitar, Milan Mišić i Ana Omi već se mogu ubrojiti u domaćine festivala, dok je HSF po prvi put posjetio i možda i najviše radio za publiku, sjajni Midhat Kapetanović.

foto: HSF
„Udruženje ljubitelja stripova „Hercegnovski strip festival“ koje je imalo možda i najviše da izgubi iznenadnom krizom koja je zahvatila cijeli svijet, ni jednog momenta nije dovodilo u pitanje održavanaje festivala. Nakon nekoliko vanserijskih izdanja HSF-a koja su rezultirala nagradama Karavađo i Zlatnom medaljom Novosadskog Sajma Turizma, te reputacijom koja je duboko zagazila u evropske okvire, i ova je godina počela sjajno. Peto izdanje Hercegnovskog Strip Vikenda u grad je u februaru dovelo svjetske zvijezde i sjajan program. Podrška za nastavak rada zatražena je i obećana sa mnogo relevantnih adresa u državi, a lista potvrđenih gostiju za septembar bila je blago rečeno nevjerovatna za naše prostore. I onda se desilo ono što niko nije očekivao! Potres za sve one koji se bave turizmom, kulturom i sportom i koji urušava dosadašnji način života – pandemija“, rezimiraju utiske u HSF-u. Podsjećaju da su jedan za drugim festivali otkazivani, sportski šampionati prekidani, kulturni događaji brisani.

„Sa istih onih adresa sa kojih je obećavana pomoć Hercegnovskom strip festivalu počele su da stižu preporuke da se odustane, da se odloži, jer je to jednostavnije i jer je tako lakše. Ove preporuke nikada nisu nailazile ni na ozbiljno razmatranje članova Udruženja HSF. Riječ odustajanje ne postoji u našem rječniku i zadatak je bio jasan – održati Festival“, navode HSF-ovci prisjećajući se višemjesečnih priprema, detaljnog praćenja epidemiološke situacije i zakonske regulative kako sopstvene tako i svih zemalja iz kojih je trebalo da dođu specijalni gosti, te komunikacije sa njihovim diplomatskim predstavništvima zaduženim za Crnu Goru.

„Sve je rezultiralo na kraju maksimumom koji se mogao izvući iz zadate situacije. Uz nesebičnu pomoć hercegnovske privrede i nastavak saradnje sa svim partnerima organizovali smo Festival na ponos svima“, zaključuju iz HSF-a.

Zbog situacije, akcenat je dodatno bio stavljen na domaće autore koji su postali i potpuno otkrovenje 14. festivala. Pored sjajnog Luke Cakića i njegove samostalne izložbe, te premijernog prikazivanja originalnih radova Nikole Ćurčina iz novog projekta „Ragorn“ koji će biti izdat naredne godine, publici su se svojim projektima i predavanjima predstavili i Andrija Vujošević, Miodrag Spasojević, Simon Vučković i Luka Rakojević. Uz gostovanje škole stripa iz Budve, te predstavljanje prvog crnogorskog magazina autorskog stripa, „Stripovanje“ može se reći da se crnogorska scena predstavila publici na dominantan način.

U skladu sa predviđenim mjerama svi muzički programi HSF-a održali su se u ugostiteljskim objektima. Kvalitet izvođača je, kako je to publika i navikla, bio na najvećem nivou. Mustang, Lagana Sreda, SevdahBaby opravdali su svoj renome, dok je lokalna scena bila nikad jača i stajala rame uz rame sa poznatijim kolegama.

Sve u svemu, šta reći nego da su tokom šest dana kreativnost, kultura, umjetnost i dobra organizacija uz svesrdnu pomoć hotelijera, ugostitelja, transportnih i ostalih privrednika pobijedili pandemiju i trasirali put ostalim Festivalima kako je moguće donijeti kvalitetan program Herceg Novom i prilagoditi se svim uslovima a naročito mnogostruko smanjenom budžetu. Hercegnovski strip festival ne samo da nije iznevjerio, nego je učinio da grad bude svjetski centar stripa u septembru. Mediji koji su ranije pominjali HSF, ove godine pišu hvalospjeve, dok se u najvećim stripovskim krugovima počelo šuškati o našoj maloj mediteranskoj destinaciji koja je u godini pandemije ugostila globalne zvijezde devete umjetnosti. Šta reći nego, „nastaviće se…“