Neki ljudi ne mogu nikako da odvoje filmove koji su zasnovani na grafičkim novelama ekscentrika i genija Alana Mura od upravo njegovih novela.

Često nailazim na komentare koji pokazuju apsolutno nepoznavanje razmirica koje je ovaj netipičan umetnik imao sa izdavačima i filmskim kućama koje su pravile filmove na osnovu njegovih originalnih priča koje su, u vreme kada ih je on počinjao pisati, bile revolucionarne i pravi pionirski poduhvat, jer su obradjivale teme koje su se odnosile na političko-društveno uređenje i kritiku istog.

Trpeo je mnoge zavrzlame koje su otežavale distribuciju njegovih priča, poput oznake 'Suggested fo Mature Readers' pa do suludih tvrdnji da se složio oko nekih ekranizacija, nakon čega je morao da se 'pere' i raskida neke od saradnji, i to uglavnom na svoju štetu. Mada, bilo je tu i nekih ugovora nakon čijeg je raskidanja ostao u nekom plusu na bankovnom računu. To se dešavalo uglavnom zbog toga što su njegove izjave tokom sklapanja raznih dogovora umeli pogrešno da uzimaju za 'doveka', što Alan nije dopuštao. Napravio je mnogo pogrešnih odluka, čini se čak i naivnih, ali nije nikad hteo da stane iza onoga što nije bila njegova ideja i iza iskrivljene predstave onoga što je on, nedvosmisleno, mislio kada je pisao svoje priče koje su 'prst u oko' establišmentu uljuljkanom u totalitarizam i korupciju.

Prvi problemi nastali su kada je ekranizovana njegova novela 'Iz pakla'. Nije bio nešto posebno iziritiran samim kvalitetom filma, ali je smatrao da se udaljio od njegove priče na nekim važnim mestima.

Treba napomenuti da je Alanov sukob sa izdavačkom kućom DC za koju je pisao novele, načeo njegovu veru u fer-izdavaštvo. Napustio je ovu kuću 90-tih, zbog loših uslova u ugovorima koje je DC maksimalno iskorištavao, dajući sebi za pravo da reprintuje njegove novele do u beskraj.

Od raskida sa njima, išao je od jedne do druge izdavačke kuće, dok nije našao Wildstorm Studio čiji je vlasnik bio strip umetnik Džim Li. Ovde je Alan imao svoj ogranak za izdavanje novela - America's Best Comics. Tu je započeo rad na 'Ligi izuzetnih džentlmena' koja je ovog sjajnog autora dovela do bizarne parnice, 2003. kada je njegov studio bio optužen za plagiranje delova istoimenog filma. Scenarista filma Lari Koen podigao je tužbu zbog koje je Alan morao svedočiti putem video-prenosa u deset sati dugom unakrsnom ispitivanju. Tom prilikom Mur je rekao:
'Da sam silovao i ubio svu decu u školskom autobusu koja su uz to retardirana i kojima sam pre toga prodao heroin, sumnjam da bih bio ispitivan 10 sati!'

Slučaj je okončan van suda, a Alan je sa gorčinom izjavio da mu je uskraćena sloboda govora koja bi uklonila klevetu.

Inače, DC je 1998. kupio Wildstorm očekujući pobunu autora, ali on je nastavio rad u sklopu kuće. Bio je odan svojim strip umetnicima više nego što je osećao averziju prema bivšim poslodavcima.
Rekao je da mu je u tom trenutku bilo jednostavnije i lakše da zagrize metak i izdrži te promene.
2005. Lari Vačovski je pozvao Mura da bi razgovarali o filmu 'V kao Vendeta' koji su braća Vačovski producirali i za njega napisali scenario.

Alan je jasno dao do znanja da ne želi da bude uključen u projekat, niti da želi da se upozna sa Larijem, da pije kafu s njim, ni da priča o idejama za film.
'Rekao sam mu da sam imao loša iskustva sa Hollywoodom i da ne želim biti upleten u to.'

No, na konferenciji za novinare 4.3.2005. sazvane da bi se najavio početak produkcije 'Vendete', producent Džoel Silver je rekao da je 'Gospodin Mur bio veoma uzbuđen zbog onoga sto je Lari Vačovski imao da mu kaže o scenariju i poslao mu ga na čitanje, u nadi da će se videti s njim pre odlaska u Englesku.'

Alan je izjavio: 'To je čista laž! Već sam dao izjavu u kojoj sam rekao da nisam zainteresovan za film. Ova njihova izjava zapravo me čini dvoličnim!'

Posle se Silver vadio tvrdeći da je pogrešno protumačio sastanak koji je imao sa Murom i Dejvom Gibonsom, kada je stekao filmska prava na 'Nadzirače' i 'V kao Vendeta'. Rekao je da su imali miran ručak i iako je Mur bio pomalo čudan, Silver je stekao utisak da je bio oduševljen u vezi ideje. 'Glupo sam pomislio da će se i danas tako osećati, ne shvatajući da ipak neće!'

Onda je Silver nazvao Mura da mu se izvini, ali ga je Alan dočekao loše volje. Rekao mu je da će prekinuti vezu ako ne prestane da govori. 'Imao sam utisak kao da govorim sa snimkom sa kasete'- izjavio je Silver.

Mur je bio ljut jer je šteta već počinjena. Jer kad glasine krenu, teško ih je zaustaviti. Zatim je Alan zatražio da se Silver javno izvini na konferenciji za novinare, i da povuče svoju izjavu. Kad ovaj to nije učinio, autor je prekinuo saradnju sa DC- jem (ponovo), a samim tim i sa Wildstormom. Takodje je zatražio da se njegovo ime potpuno povuče iz 'V kao Vendeta' kao iz svakog njegovog dela koji bi DC mogao ponovo izdati u buducnosti. Producenti su to uradili, a Davidu Lojdu, ilustratoru Vendette bilo je mnogo teško jer se neće videti njihov mukotrpan rad i neće nikad dobiti zasluge za njega.

Alan je odbio svaku mogućnost da se njegova dela koja on kontroliše filmski adaptiraju. I ne želi da ga dovode u vezu sa bilo čim što producenti i filmske kuće odluče da snime.

Tatjana Smiljanić