Reprizirali smo "Dežurne krivce", jedan od onih dijaboličnih, utegnutih krimi-trilera iz 90-ih koji ceo živi za svoj pakleni preokret, tj. otkrovenje u poslednja tri minuta od kojih se pri prvom gledanju zavrti u glavi, a koji na drugo, treće ili četvrto gedanje i dalje biva svež i intrigantan, bacajući novo svetlo na tragove i pojedinosti koji se naslućuju od početka.

Neverovatno je koliko ovaj film u relativno prosečno vreme trajanja pakuje i dinamičnu akciju, i intrigu, i izdaju, i kamerno ispitivanje, i "caracter building", i to sve hrleći u susret jednom od najuticajnih filmskih završetaka koji su snimljeni u 20. veku, a koji demaskira mitskog arhizlikovca Kajzera Sozea. Ni Brajan Singer kao reditelj, ni Kristofer Mekveri kao scenarista, inače prijatelji od detinjstva, kasnije u karijerama nisu ni prišli energiji i "upakovanosti" ovog filma.


  • Zanimljivo je da je Kevin Spejsi bio prvi izbog i Singera i Mekverija za ulogu Verbala Kinta. Kolaboracija između Spejsija i Singera, iako je obojici donela slavu, ipak zamrljana je optužbama za nedolično ponašanje u poslednje vreme, tako da je očigledno da su se Spejsi i Singer te 1995. godine prepoznali i po svojoj skrivenoj devijantnosti.
  • Može se reći da je ovo film koji je od Spejsija napravio "household" ime u Holivudu i koji mu je doneo prvog Oskara. U to vreme Spejsi je bio relativno nepoznat, i njegov kasting je delovao perfektno jer uopšte nije upirao prstom u sebe kao negativca. Zanimljivo je da je te 1995. godine Spejsi zapravo odigrao dva kultna negativca - Džona Doa u "Sedam" i Kajzera Sozea iako u oba filma nismo znali da je on zlikovac do samog kraja.
  • Iako je ovo jedan od najpoznatijih filmova u karijeri Gabrijela Birna, Birn je bio nesiguran u prihvatanje te uloge i pristao je da snimi film samo ako ga budu snimali u Los Anđelesu gde je tada živeo.
  • Benisio del Toro je dobio ulogu na poverenje i na Spejsijevu ličnu preporuku Singeru. Obećao je reditelju da će mu "isporučiti" lik koji će sigurno ostaviti utisak na publiku iako nije zvanično imao audiciju niti da je Singer znao šta može da očekuje od njega kad počne snimanje. Del Toro je uspeo sa vrlo malo teksta i minuta na ekranu da stvori vrlo upečatljivog kriminalca kicoša i ova uloga otvorila mu je sva vrata u Holivudu.
  • Čaz Palminteri je bio jedini Singerov izbor za ulogu agenta Kujana, iako su u igri bili i teškaši kao što je Paćino ili De Niro. Paćino je odbio ulogu jer je nedavno završio snimanje "Vreline" i nije hteo opet da glumi policajca.
  • Ulogu u filmu odbio je i Majkl Bin (Kajl Ris iz "Terminatora") izjavivši da mu je to bila jedna od najvećih grešaka u karijeri. U pitanju je bila uloga koju je na kraju dobio Stiven Boldvin.
  • Naslov filma inspirisan je čuvenom rečenicom iz "Kazablanke" - "Round up the usual suspects!"
  • Iako je dobio Oskara za scenario ovog filma, Kristofer Mekveri je svetsku slavu stekao tek režijom poslednje dve "Nemoguće misije" i saradnjom sa Tomom Kruzom. Ideju za scanario dobio je dok je stajao u redu za bioskop, a mnoge likove i situacije preneo je u scenario iz svog posla dok je radio u detektivskoj agenciji.
Slobodan Novokmet