Sinoć na Nišvilu: Pozorište, Galeas, Balkanophonia i Slide Ride

U sklopu programa Nisville 2020 ONLINE sinoć (druge večeri) su pozornici u niškoj i – bez prisustva publike, ali uz live streaming putem nisville web sajta – izvedene predstave „Izolationist“ trupe New Network i „You and me“ (po motivimas fima „Šta se dogodilo sa Baby Jane“) – koprodukcija Pan Teatra i Bitef teatra - čiji su autori Branka Stojković i Olivera Viktorivić koje i tumače uloge, a u superviziju je uradila Mirjane Karanović.

U muzičkom delu programa prvi je se predstavio sasatav „Galeas“ koji predvodi britanski gitarista italijanskog porekla Antonio Marzinotto, koji je između ostalog - već skoro deceniju host džem sešnova u čuvenom londonskom „Nomad Jazz Clubu“ i jedan od najcenjenijih džez pedagoga u Velikoj Britaniji.

Usledio je nastup world music sastava „Balkanophonia“ (na slici) čiji je osnivač - gitarista i kompozitor Nikola Starčević – muzičkim sladokuscima poznat kao član porodičnog gitarskog trija „Balkanske žice“, a članovi benda, među kojima je i drgi brat Željko Starčević na basu – svirali su na mnogim world music i jazz festivalima širom sveta. Muzika koju izvode je spoj balkanske, ciganske, latino, klasične, pop i rok muzike.

Program je zatvorio domaći blues band “Slide Ride” koji je od početne ideje sviranja blues standarada veoma brzo stvorio autorski repertoar.