Možda sam smetnuo sa uma u međuvremenu, ali sam se izuzetno prijatno iznenadio kada sam dobio obaveštenje o novom kratkosvirajućem izdanju beogradskih crossover thrash manijaka NadimaČ, pod nazivom "Raspad sistema" - ne može tačnije i grđe od ovog, s obzirom na trenutnu situaciju.

Mogu slobodno reći da i dalje dostojno prate svoj izgrađeni stil koji gaje godinama, a pesme na ovom EP-ju od (kratkih, ali slatkih) 13 minuta će vas naterati da tražite još! Tu su i prethodni albumi, pa navalite dalje kada dođe kraj.

Iako lepo plivaju kao plovke u pomenutom žanru, mislim da ne moram naglašavati koliko bi trebalo da smo srećni što imamo bend svetskog kalibra (nastupali su na Obscene Extreme festivalu, između ostalog), jer pored muzike koja pošteno kruni i mrvi, ne libeći se da zađu ni u death metal vode, pevač Danilo ima jedan od najautentičnijih screamova na sceni i kada ga čujete, istog trenutka znate da su to oni i da će zaigrati kolce po vašim sinapsama, uz brzu i efektivnu svirku koje ne treba da se stidi svaki pošteni roker, panker ili metalac, skejter, bajker - kraće, svi koji vole dobre riffove i ritam koji grmi.

Ako mislite da postoji društveno angažovaniji bend od njih, a da tekstovi tako jednostavno zvuče, bolno razumljivo i da udaraju direktno u glavu i zube, onda verovatno niste obratili pažnju na tekstove, stoga apelujem da obratite pažnju. Da naglasim, sve to bez ikakvog uplitanja i nametanja bilo kakve ideologije, jer se prosto radi o našim golim životima, našoj borbi za vazduh, koji će nam verovatno početi oporezivati - takva su vremena došla. Dakle, uz dobru thrashinu se suočite sa surovom realnošću.

Spisak pesama:
Štrojenje javnog mnjenja (Intro)
Virus masovne halucinacije
Planine imaju oči (ANTI MHE)
Čovek mašina i smrtni bogovi
Smrt na četiri noge

Samo pogledajte naslove pesama na EPu i nema šta da vam ne bude jasno, počevši od naziva albuma: država u kojoj smo rođeni nas sve satire, uključujući i one koji simpatišu istu pomiju-politiku, ljudi se kvare i trule u svojoj oholosti i samovolji, prirodni resursi umiru jer neki vole da se igraju bagerima i cevima - misija benda je od njihovog početka sasvim jasna, a na Raspadu još temeljnija i namenski okrenuta ka borbi protiv svih ovih zala, pre svega glasnom, agresivnom muzikom, ali i podizanjem svesti o očuvanju zdravog razuma i prirode kojoj nepobitno pripadamo.

Iako je poznato da je Dača po struci etnolog/antropolog i da tu nema mesta zabuni, prilično me je obradovalo prisustvo narodnih instrumenata koje je snimio kao specijalni gost Taro Kadooka, Japanac i naš sabrat koji voli autentične balkanske muzičke instrumente više nego mi sami - njegovi segmenti su se vrlo lepo uklopili u koncept albuma i pokazali koliko gubimo jer okrećemo leđa našoj baštini nauštrb svemu što nas pogađa i tlači. I kao detalj je doneo potrebnu promenu u zvuku benda. Takođe, tu je i gostujući vokal, petogodišnja Lena Slavković koja je doprinela maštovitoj atmosferi pesme "Smrt na četiri noge", prigodno zatvarajući album. Siguran sam da će imati lepu uspomenu kada odraste!

Posebno bih istakao kul referencu, tačnije samoironičnu parafrazu na filmsko ostvarenje "Hills have Eyes" u najangažovanijoj pesmi na albumu, koja prikazuje borbu meštana iz nekoliko sela na jugu Srbije, gde je vlast prećutno dozvolila izgradnju mini hidroelektrana i time su čiste i bistre reke strpane u cevi. Naravno, meštani sela Rakita su pružili otpor. Ostatak priče verovatno znate, a ako ne znate, bila je neophodna upotreba fleksa.

Na kraju tu je i omot, koji doprinosi kompleksnosti cele priće, ali će vam trebati dosta vremena da pregledati detalje, stoga lupu u šaku. Ako nam država i jeste sranje i zaista je u ritama, zasigurno je da vas NadimaČ neće razočarati, jer su uspeli da urade mnogo toga u samo desetak minuta.

Daniel Tikvicki