Ovaj tom X-Mena pročitao sam kao nastavak mog projekta čitanja kompletnog All-New! Marvela. Nažalost, taj projekat je u prvom pokušaju stao pre prilično dugo vremena, nadasve zato što neki naslovi naprosto nisu mogli da se čitaju a da se pre toga ne pročitaju neki njima prethodni, koji ne spadaju u All-New! Tako sam stao pred (ponovno) čitanje Mighty Thor, vol. 1 (odnosno, FemTora) zato što se ispostavilo da najpre moram pročitati Original Sin.

Tako se ovi "novi" X-Meni donekle naslanjaju na X-Mene od pre nekoliko godina, iz vremena kada su živeli u San Francisku, a Džubili postala vampir. Naravno, pre toga je izgubila svoje moći u M-Danu, a pre toga su se zbili "Novi X-Meni" Granta Morisona, pa ispade da zapravo ništa ne može da se pročita u Marvelovom univerzumu a da se tiče mutanata bez prethodnog čitanja NXM.

Posmatran sam za sebe, ovaj TPB donosi kratku priču, koja donekle može da se čita sama za sebe, premda je vrlo korisno poznavati okolna dešavanja u univerzumu 616. Iskren da budem, prvih nekoliko stranica podsetilo me je na Kasandru Novu, pa sam imao nešto veća očekivanja. Nažalost, nisu se ostvarila.

USP ovog serijala jeste all-women X-Men, pod vođstvom Storm. Iz nekog razloga, Marvelovi scenaristi vole da predstavljaju Storm kao militantnu kučku kad god se nađe u ma kakvom položaju vođe. Vud na tome posebno insistira i premda je jasno kako pokušava da pokaže nekakvu dvopolnost njenih odluka i težinu bremena s kojim se nosi, to mu ne polazi za rukom. Šta znam, možda mu ne leži razbijanje storije na sveščice i odsustvo potpune autorske slobode, ali šta god da je po sredi stiče se utisak neinventivnosti i "odrađivanja posla".

Poseban je problem što strip o isključivo ženskoj ekipi X-Mena i piše i crta muškarac. Nisam mogao a da u nekoliko navrata na pomislim na onu Manarinu egzebiciju s X-ženama.

Crtež je zapravo odličan. Deluje mi pomalo neobično za Marvel i kadriranje je vrlo zanimljivo. Zagasite boje vrlo prijaju oku i doprinose izvesnoj grimdarknosti i priče i likova. Štaviše, da nije ovog crteža priča bi delovala dosta slabije. No, i ovako 3*.

Ivan Jovanović Nightflier