Zaboravite uredno podšišane travnjake, besprekorno bele ograde, večno nasmejane lepe američke domaćice sa bisernim ogrlicama i apotekarski čistim kućama. Ova TV serija, sa samog početka aktuelnog veka, donosi surovu realnost života i samim tim se razlikuje od svih komedija koje su se pojavile pred gledaocima.


Glavni protagonisti serije su članovi američke porodice iz srednje klase. Otac Hal, Majka Lois i njihova četvorica krajnje problematičnih sinova. Najstariji sin, Fransis, je već od početka serije poslat, po kazni za svoj vandalizam, u vojnu školu i njegove dogodovštine predstavljaju paralelni kolosek serije. Tako da je strogoj majci i detinjastom ocu preostalo da se bore sa Risom, Malkolmom i Djuijem, koji su tek malo pitomiji od starijeg brata kog idealizuju.

Smatra se da deca koja se zateknu u sredini, imaju najviše problema prilikom odrastanja. Nemaju autoritet najstarijeg, niti im se pokloni dovoljno pažnje kao najmlađem. Perspektivu ove serije pratimo kroz Malkolma koji se našao u toj sredini, ali se u disfunkcionalnoj porodici čija su deca sklona vandalizmu, ističe nivoom inteligencije u klasi genija.

Malkolmov zavidni IQ mu obezbeđuje mesto u razredu za nadarene, što dečak od samog početka vidi kao kletvu jer će ga samo još više otuđiti od „normalnog“ društva kome očajnički želi da pripada. Ipak, oštri intelekt mu omogućava da analitički posmatra svoju porodicu i situacije u koje zapadaju, pa nam ih kao narator obrazlaže probijajući „četvrti zid“ u svakoj epizodi.

Dogodovštine porodice Vilkerson su urnebesne na jedan crnohumoran način. Bez napadnog propratnog smeha, oni na satiričan način prezentuju život niže srednje klase i teraju nas da se smejemo mnogim situacijama kroz koje smo i sami možda prošli, a koje tada nisu bile simpatične i zabavne.

Pored jako pametnog humora „malkolm u sredini“ donosi i jaku kritiku američkog društva. Socijalni aspekt uvek, kada se pravilno upotrebi, daje jednu novu dimenziju i kvalitet delu fikcije. A u ovoj seriji se i te kako nalaze snažna mesta oko kojih može da se uposli siva masa kad se stomak smiri od smeha.

Celokupna glumačka postavka je radila fenomenalan posao celu deceniju i čini se da do samog kraja nisu gubili motivaciju da tumače likove u borbi sa svakodnevicom koju su zajedno sa scenaristima i ostatkom ekipe učinili zabavnom. Ostaje žal što je od svih samo ......, koji tumači Hala Malkolmovog i oca ostalih dečaka, napravio značajniju karijeru koju je doveo do vrhunca igrajući Voltera Vajta u seriji Brejking Bed.

Nikola Tasković