Slatko sam pročitao ovaj sajens fantazi samizdat. Reč je o pravoj milka čokoladi fantastike, što će reći da je hranljiva vrednost nepostojeća, štetna je po organizam ali ima odličan ukus i posle nje bi da drmneš nešto hladno i gazirano.

Zaista i ovaj roman je takav. Pristupio sam mu bez ikakvih očekivanja, nakon što mi je već godinama čučao na kindlu, sve se nadajući da ću dobiti fan service limunadicu - što sam i dobio. U "Magu zvezdanog broda" sadržan je DNK serijala o Honor Harington, raznoraznih drugih perjanica Bejn Buksa, nekoliko ljubavnih pisama upućenih na adrese stare škole fantastike, poput Hajnlajna, poneka mrvica savremene politike i taman fina merica klanjanja monarhističkom autoritetu s jedne i sumanutom libertarijanizmu s druge strane da prija svakome ko je voleo da gleda "Staršip truperse". Štaviše, ne bi me čudilo da je i naslov ovog kompozitnog romančića zapravo omaž Hajnlajnu.

Kažem "kompozitnom" jer je ovo zapravo omnibus novela, koje je Stjuart objavljivao zasebno tokom godinu dana koliko mu je trebalo da napiše ceo serijal/roman. Ovo ne samo da nije ništa strašno, već je i način na koji je izdavaštvo funkcionisalo bar dvestotinak godina i koji štaviše pozdravljam. Malo je dosadno što je autor počesto trošio i svoje i čitaočevo vreme na podsećanje šta je bilo pre pedesetak stranica, ali to se u svetlu serijalizacije romana i može oprostiti.

Naravno, protagonista je Meri Su, ili kako se to već kaže za muškarca, napredak u karijeri mu je munjevit, blablabla. Sve stare dobre trope jeftinog SF-a su tu. Pisanje nije odlično, ni vrlo dobro - ali jeste dobro. Svakako na nivou velike većine savremene YA ponude, pa čak i vodećih autorki u tom segmentu, pa to shvatite kako god hoćete.

Ocena koju ću dati ovom romanu neće obećavati - bilo bi krajnje nerealno da dobije bilo šta preko 3*. Međutim, ocena koju ću mu dati nikako nije merilo uživanja koje mi je priredio. Sasvim sigurno mu se neću vraćati, ali sa zadovoljstvom ću nastaviti da pratim ovaj serijal koliko odmah.

Ivan Jovanović Nightflier