1968. je bila zajebana godina. U svakom smislu. Takav je i bend koji nosi ime po njoj.

2013. u Češiru (Engleska), četiri momka rešila su da, bez previše filozofije, nastave da neguju zvuk kakav su šezdesetih i sedamdesetih uspotavili njihovu sunarodnici, pre svega Black Sabbath, ali i Led Zeppelin, The Who, Pink Floyd, Mountain ali i nešto kasnije Sleep, Melvins, QUOTSA i drugi. Ali dovoljno je samo da pogledate logo da biste shvatili da pred sobom imate stoner rok bend sa uticajima ranog heavy metala, psihodelije, bluza i hard roka.

Svoj prvi, eponimni EP izdaju 2016. za Black Bow records koji (iako mahom digitalni label) predstavlja dobro poznato ime na sceni. Black Bow ne bi trebao biti nepoznanica ni domaćoj publici obzirom da je i beogradski bend Nula izdao svoj EP Kenoma upravo za njih.

Iako sadrži samo tri pesme, EP je predstavio bend na pravi način te i ne čudi što su kritike bile pozitivne. 1968 je od početka jasno stavio do znanja šta želi i da svoje ideje ume da realizuje. Gruv, snaga, rifovi, distorzije, doza prljavštine i atmosferičnost; sve ono što bi jedan stoner rok trebalo da ima, tu je. Lestvica jeste bila postavljena visoko te se bend našao pred čuvenim "sindromom drugog albuma" (u ovom slučaju izdanja).

Odgovor na izazov je došao već naredne godine, opet u vidu EP izdanja pod nazivom "Fortuna Havana" iza koga je ponovo stao Black Bow što je jasan znak da su momci opravdali ukazano poverenje. Na ovom EP-ju 1968 su nastavili da razvijaju svoj zvuk obogativši ga psihodeličnim i grandž momentima (posebno na Džimijevom vokalu koji na momente podseća na Krisa Kornela). Bend deluje sigurnije, sa više samopouzdanja i predstavlja logičan razvoj i napredak.

Ova dva izdanja postavila su dobar temelj za konačni album prvenac pod nazivom "Ballads of The Godless" koji je objavljen 2018. na kaseti, disku i vinilu. Tim izdanjem bend je konačno potvrdio svoje mesto na sceni a fanovima ostaje žal što prva dva izdanja postoje samo u digitalnom formatu.

Ipak, EP-jevi "1968" i "Fortuna Havana" će (objedinjeni kao full lenght) konačno dobiti i svoje fizičko izdanje kakvo zaslužuju i to na zelenom vinilu (a kako drugačije). Ploču će oktobra objaviti pulski izdavač "No Profit Recordings" u ograničenom tiražu. Ova dva izdanja to svakako zaslužuju jer će njima priča sa početka karijere benda biti u potpunosti zaokružena.

Ono što mi je posebno privuklo pažnju na bandcampu izdavača i facebook stranici benda je broj ljudi koji je već unapred rezervisao svoje primerke. U pitanju je jasan znak da sam bend, iako dolazi iz andergraunda, već poseduje odanu i posvećenu bazu fanova koji žele ovo (re)izdanje i potvrđuje da nisam jedini koji je ova dva EP-ja doživeo na ovaj način.

Počeo sam ovaj osvrt rečenicom da je 1968. bila zajebana godina. Zar i ova 2020. nije takva? U tom smislu bend 1968 bi mogao biti savršen soundtrack za još jedno vrelo leto koje je pred nama i ostatak godine koju ćemo po svemu sudeći provesti kod kuće. Za maksimalan užitak preporučujem slušanje u večernjim satima, u zamrečenoj sobi sa flašom ledenog piva u ruci. I, vožnja može da počne.

Miloš Pavlović