HC arhiv
Nakon tri meseca bez koncertnih aktivnosti, beogradska muzička scena vraća se na noge, a jedan od prvih održanih koncerata bio je sinoćnji nastup Samostalnih referenata na Zappa Barci.

Bio je ovo prvi put da bend nastupa u ovom klubu na vodi, a odziv publike, s obzirom na trenutni situaciju, nije izneverio.

Ovaj mnogočlani bend skupio se na malenoj bini barke. Posvećenost ovog sastava nastupu bila je i više nego očigledna jer se Meda, jedan od članova, pojavio na bini sa nogom u gipsu, a koncert su otvorili pesmom "Guzz".

Atmosferu su nastavili da zagrevaju ska zvucima uz "Ludilo", "Svet samo za nas", "Soledad (Ko te jebe)".

Publika je konačno bila u prilici da izađe i izđuska se uz jedan od dragih bendova i tu priliku su svi iskoristili maksimalno, napravivši atmosferu karakterističnu za koncerte ovog sastava. To što je koncertni prostor manji od, primera radi, Doma omladine i što je publike bilo manje nije umanjilo utisak. Skakanje, podrška u vidu aplauza, horskog pevanja i ovacija svakako su bili prisutni.

Publici su ovo veče poklonili i još neobjavljenu pesmu "Ti si jedina" koju, doduše, jesu svirali na koncertima, a koja se od većine pesama iz njihovog repertoara razlikuje po tome što nema bunta, iskazivanja nezadovoljstva kroz muziku. Ona ne služi kao ventil, jednostavna je, pozivina i donosi samo lepa osećanja.

Pesma "Život mafije" najavljena je pričom o tome kalo su neki od članova benda išli na probu, policija je pokušala da ih zaustavi, ali su oni nastavili dalje, te je nastala jurnjava po novobeogradskim blokovima. Tako, valjda, bar na nekoliko minuta čovek oseti kakav je život mafije.

Bend je, iskusno, najveće hitove ostavio za kraj i time koncert završio u najboljoj mogućoj atmosferi, počevši pesmom "Crta", koju je publika horski pevala i nakon što se završila. Sve se još više zahuktalo uz pesme poput "Život je san", "Žene i vino, "Za moj Beograd", "Za neke nove ljude".

Ovaj koncert publiku je ostavio u takvom raspolozenju da su i posle nastupa pevali što pesme Referenata, što drugih domaćih pank bendova, a žurku i nastavili uz muziku koja je naknadno puštana.

Jelena Ostojić