NEW ORDER — Blue MondaySviđa ti se? Javi ostalima!


Možemo je slušati kao jednu od najboljih pesama u istoriji pop-muzike, kao najprodavaniji 12" singl svih vremena, kao dokaz da savršene pesme nastaju iz grešaka i eksperimenata (Džilijan je zapravo 'kasnila' sa sekvencerom u odnosu na bit, tu je i jedan greškom odsečen bit sa matrice, i tako tak-tak-takatakataka-tak-tak-tak dalje).

"Blue Monday" se može slušati i kao dokaz da mešanjem različitih elemenata mogu nastati remek-dela. Tu su i ritam-mašina sa b-strane singla Done Sumer ("Our Love"), ledeni hor iz Kraftverkovog "Uraniuma"; kao i Kurt Vonegat iz čije knjige "Doručak šampiona" su pozajmili naslov, iako se 'blue monday' ne pominje u tekstu.

No, sve to je zapravo nevažno. Bavljenje referencama prikriva mnogo važniju dimenziju.
"Blue Monday" se može slušati i kao tonski zapis trenutka u kojem su Bernard Samner, Piter Huk i Stiven Moris, tri godine nakon smrti Iana Kertisa, konačno dobili njegov blagoslov da nastave dalje i nateraju svet da zaigra.

Skinuvši konačno sa sebe teret imena Joy Division, oslobođeni, iskoračili su iz senke i stvorili pesmu koja se ne može izlizati ni nakon hiljada preslušavanja i protiv koje je "najtužniji ponedeljak u godini" nemoćan.

Tak-tak-takatakatakatakataka-tak-tak-tak...

Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

Stiže prvo zvanično reizdanje albuma "Nuklearne olimpijske igre" Satana Panonskog

"Rijetko kada se na domaćoj sceni pojavi tako osebujan lik kao sto je to bio Ivica Čuljak. Znan i kao Kečer II a još poznatiji kao Sata...

10 najčitanijih

Arhiva