Katlin Tijerni zapravo je pseudonim Kejtlin Kijernan, mlade zvezde horora, koja je ovim romanom pre nekoliko godina zastranila u vode urbane fantastike.

Na prvi pogled, Blood Oranges su roman za izbegavanje, što sam ja i učinio čim sam video da je protagonistkinja napola vukodlak, napola vampir.

Međutim, Kijernanova me je demantovala u velikom stilu. Blood Oranges su najbolji roman urbane fantastike još od prvih devet romana o Aniti Blejk. Ovo je upravo ono što je podžanru i bilo potrebno - hrabar povratak korenima urbane fantastike, koji su i dalje čvrsto uvreženi u tradiciji horora. Dapače, autorka koristi svaku priliku da čitaoca podseti šta zapravo čita i to kroz pripovedački glas protagonistkinje, koja otvoreno govori o pripovedačkim tehnikama koje koristi u ovom ispovednom romanu. Blood Oranges su veličanstveni omaž Nensi Kolins i njemom serijalu Sunglasses After Dark, a Kijernanova je stigla i da posprdljivo potkači Stefani Majer (naravno), Brajana Lamlija (ni najmanje nisam očekivao) i Džoan Rouling.

Iako krajnje brutalan roman i na trenutke mučan roman, Blood Oranges je dovoljno zabavan da čitalačka pažnja ni u jednom trenutku ne popušta, a nije ni preobiman, pa sam ga pročitao za nešto više od tri sata.

Iako sam isprva bio rešen da mu dam 4/5 zvezdica, zaključio sam da zaslužuje zvezdicu više - i to kao nagradu za hrabrost potrebnu da se izađe iz onoga što je umesto pobunjeničke postala klišeizirana književnost za muženje para, pretvorivši se u porugu same sebe.

Ivan Jovanović Nightflier