Kathleen Tierney: Blood OrangesSviđa ti se? Javi ostalima!

Katlin Tijerni zapravo je pseudonim Kejtlin Kijernan, mlade zvezde horora, koja je ovim romanom pre nekoliko godina zastranila u vode urbane fantastike.

Na prvi pogled, Blood Oranges su roman za izbegavanje, što sam ja i učinio čim sam video da je protagonistkinja napola vukodlak, napola vampir.

Međutim, Kijernanova me je demantovala u velikom stilu. Blood Oranges su najbolji roman urbane fantastike još od prvih devet romana o Aniti Blejk. Ovo je upravo ono što je podžanru i bilo potrebno - hrabar povratak korenima urbane fantastike, koji su i dalje čvrsto uvreženi u tradiciji horora. Dapače, autorka koristi svaku priliku da čitaoca podseti šta zapravo čita i to kroz pripovedački glas protagonistkinje, koja otvoreno govori o pripovedačkim tehnikama koje koristi u ovom ispovednom romanu. Blood Oranges su veličanstveni omaž Nensi Kolins i njemom serijalu Sunglasses After Dark, a Kijernanova je stigla i da posprdljivo potkači Stefani Majer (naravno), Brajana Lamlija (ni najmanje nisam očekivao) i Džoan Rouling.

Iako krajnje brutalan roman i na trenutke mučan roman, Blood Oranges je dovoljno zabavan da čitalačka pažnja ni u jednom trenutku ne popušta, a nije ni preobiman, pa sam ga pročitao za nešto više od tri sata.

Iako sam isprva bio rešen da mu dam 4/5 zvezdica, zaključio sam da zaslužuje zvezdicu više - i to kao nagradu za hrabrost potrebnu da se izađe iz onoga što je umesto pobunjeničke postala klišeizirana književnost za muženje para, pretvorivši se u porugu same sebe.

Ivan Jovanović NightflierSviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

Stiže prvo zvanično reizdanje albuma "Nuklearne olimpijske igre" Satana Panonskog

"Rijetko kada se na domaćoj sceni pojavi tako osebujan lik kao sto je to bio Ivica Čuljak. Znan i kao Kečer II a još poznatiji kao Sata...

10 najčitanijih

Arhiva