Bez oružja’ novi je singl legendarnih osječkih punk-rockera Gužva u 16-ercu. Osnovani davne 1993. godine iza sebe imaju tri albuma (prvijenac ‘Čir na 12-ercu’, ‘Punk urac’ i ‘Je ne regrette rien’), hrpu hitova, koncerata i vjernu publiku.

Novi singl i spot nove postave starog benda, tako bismo mogli opisati u jednoj rečenici novu pjesmu “Bez oružja” koju potpisuje gitarist Kristijan Jelinčić Jela. Tekst i glazba potpuno su u duhu onoga na što vas je Gužva u 16-ercu navikla prethodnih desetljeća. Pjesmom “Bez oružja” najavljuju novi studijski album u izdanju Croatia Recordsa.

Gužva u 16-ercu (Foto: Mislav Bartoš)
“Bez oružja” je pjesma o velikoj želji, velikoj nemoći i o divnom, nečistom životu. Radnja spota prati doživljaje entuzijastičnog junaka koji, unatoč dobrim namjerama i izostanku vidljivih supermoći, gotovo uvijek izvuče deblji kraj suočavajući se s različitim izazovima na osječkim ulicama. Upravo stihovi nove Gužvine pjesme najbolje dočaravaju gotovo suludu hrabrost i predanost protagonista koji “bez oružja ide u boj”, ne obazirući se na sveprisutne “zajebane poglede”. Unatoč uvredama nezahvalnih građana i bolnim masnicama na licu, bezimeni junak nepokolebljivo juri na konačni obračun sa svojim najvećim neprijateljem, zlikovcem Čovjekom Destruktorom!

Sve navedeno, kao dobar niskobudžetni film, u kinu gleda i komentira ekipa iz Gužve. Režiju i montažu potpisuju Krešimir i Luka Pejić, specijalne efekte Domagoj Rapačak i Mislav Rotim, a za šminku je zaslužna Sara Mršo. U spotu snimanom u osječkom kinu Urania i po osječkim ulicama, uz članove Gužve, glume: Florijan Hajba, Damir Mihalička, Ines Bartoloti, Ivan Fremec i Hrvoje Petrović.

Kako to biva i u većini drugih bendova, došlo je do promjena u timu koji je godinama držao prvu crtu borbene linije – Matak , Mengele i Mrak nisu više članovi benda. Hrvoje Majetić Hrca (bas gitara) i Alen Leko Alien (bubnjevi) uz dva stara legosa, Igora Dmitrića Mutu i Kristijana Jelinčića Jelu, nastavljaju dalje. Gužva u 16-ercu ili “Dieselov punk motor” i dalje će komprimirati čisti zrak (vas) i ubrizgavati gorivo (pjesme) dok ne dođe do samozapaljenja.