Što volim ovaj punk metal, pogotovo kad je na balkanjeroskom jeziku - još kad mi tematski, hm, odgovara, ne tražim dalje.


Ovu recenziju prigodno pišem dok sedim na keramičkom tronu, jer ću tako najbolje pokupiti energiju koju je isporučila mašinerija zajebancije iz Zagreba, Nekroinverted. Novi EP "Magija i koprofagija" (i nadam se poslednji u nizu, vreme je za album momci) plastično oslikava šta biste trebali očekivati od ovog uratka, brze, žestoke pesme sa bizarnim temama, kojih se retki dotiču iz razloga što se boje reakcije publike (kraće: zato što su pičke), a uz polagani smiraj, za kraj jedna Jeremijina tužaljka da ti mozak eksplodira, nakon pomeranja bulje. To što su koncept omota namerno maznuli od Metallica-e i tzv. "Black" albuma, jebeš mu mater, moglo je bolje, ali neka ga sad.

Da ne bude previše filozofiranja, magično ćete se usrati (od sreće ili muke, zavisi) već od prve note i stiha pesme "Veronika", najžešće na albumu (i mog favorita, što se tiče glavnog riff-a, koliko je iritantno genijalan sa tim *pip*), a ljubitelji bolesnih thrash horora i raznih exploitation filmova C produkcije će vrištati od sreće. O fekalijama nikad dosta i u narednoj "Tekući problemi", koja bi zapravo bila odlična satira i oštrica surove stvarnosti sa kojom se susreće omladina, ogrezla u porocima i koncertima 'sumnjivih' bendova da nije... Razvodnjena i eksplozivna. Nisam siguran o čemu pevaju u "Magic the Gathering"-u (dobih dojavu da je to neka kartačka igra), ali je riffčina dobra, kao gitarski rad i u ostalim pesmama, nema mane, zaista.

Sa pesmom "Indie Rock" će pogoditi u žicu kojekakve "alternativne", bolešljive bendove koji radije mjauču i weltschmerzuju, ali zasigurno bolje mame i bare ženski svet, da ne kažem pičetinu. S druge strane, svirački, ova pesma pokazuje koliko Nekrosi umeju da naprave "normalnu" pesmu, čak i bolje od bendova koje pominju, da budemo iskreni. Sem dela kada gospodin pevač "želi da prdne", on to kao da i stvarno uradi, jer je to u njihovom stilu, a boga mi i pig squeeling i krešendo pri kraju pesme daju lepi kontra-efekat. Atmosferu i obradu teme u pesmi su pogodili, definitivno, i verujem da bi to bio jedini radijski hit (ironično), ako se iko ikad usudi da pusti Nekroinverted - a desiće se kad-tad.

I nakon 50 preslušavanja nisam u potpunosti siguran šta su hteli da kažu EP-om, ali je to verovatno i cilj, uvući slušaoca na nepoznati teren, a magija i ono drugo od čega se može pegla baciti će uraditi svoje. Muzika kao muzika je odlična, to sam već evo treći put spomenuo, a momci se neverovatno zabavljaju, što se vidi iz priloženog. Čak su organizovali i koncert za gluhe, koji imaju sreću pa su imuni na koprolaliju (guglajte). Da, dobro ste pročitali, i to iz krajnje humanitarnih razloga. To sam napomenuo da imate u vidu ukoliko neko možda i peva opscene pesme i zajebava se na sceni, ne znači da nema srca i duše, i da, naposletku, sve služi zabavi širokih masa.

Zato slušajte Nekroinverted, u njihovoj muzici ćete čuti od Anal Cunt-a do lepe pop-strukture (tu i tamo), toster black metal, ali i energiju i volju jednog Frank Zappe i šlifa za zajebanciju naših rock veterana Buldožera, ali i ako imate čelične živce i stomak ili vas uopšteno, boli kurac za sve.

Album inače izlazi 6. juna, a dotle zapratite stranicu benda i bandcamp, a ima ih i kod mene na etiketi na kompilaciji "Korekcija sluha"

Desya Lovorov