"Strip sa margine" je jednostavan i tačan naslov ovog albuma koji odmah otkriva o čemu se radi.

Iako u svakodnevnom govoru "margina" neretko ima lošu konotaciju (u smislu autsajdera, otpadnika,...), ovde se ipak odnosi na strip autore koji su možda i dalje u senci, skrajnuti ali svakako zaslužuju da budu otkriveni.

Pre svega mislim od strane mejnstrim (strip) publike jer su poštovaocima domaćeg alternativnog i andergraund stripa ova imena u dobroj meri i poznata. Ako pogledate njihove biografije na kraju ovog izdanja, biće vam jasno da su uglavnom već objavljivali svoje radove (neke od njih ćete naći i na Strip blogu ali i na ovim stranicama), osvajali nagrade i učestvovali na izložbama.

Ovo izdanje nam je, očekivano, donelo paletu autora sa prostora bivše Jugoslavije koji se u dobroj meri razlikuju po svom pristupu, tematici, tehnici, izrazu, pa i kvalitetu. Upravo u toj šarenolikosti je prednost i bogatstvo ovog izdanja. Iako su mi pojedini autori odmah zapali za oko, ne bih izdvajao bilo koga jer moji favoriti verovatno ne bi bili i vaši.

Jasno je da ovi autori retko dobijaju priliku da se njihovi stripovi štampaju. I dalje cirkulišu na internetu (što svakako nije minus) i u okviru malo-tiražnih samizdat varijanti ili fanzina. Zato je svaki pokušaj da se predstave malo širem auditorijumu vredan vaše pažnje. Ne može se reći da na našim prostorima nema strip revija posvećenih domaćim autorima, ali je i dalje takva delatnost neisplativa tako da ovakva glasila ne izlaze tako često. Strip blog, koji je i priredio "Strip sa margine", je u tom smislu novi borac na regionalnoj sceni te ga svakako treba podržati.

Da nisam usamljen u ovom mišljenju govore mi i utisci dosadašnjih čitalaca ali i (mejnstrim) medija do kojih je "Strip sa margine" došao. Čini se da je bar neko vreme ove domaće autore stavio u fokus šire publike.

I tu sada dolazimo do vas. Za sada je ovo, rekao bih, ipak pilot izdanje. Prateći domaću strip scenu svestan sam da ima sasvim dovoljno autora za neki drugi broj (i više njih), i mislim da je ključ domaćeg stripa sada u vašim rukama. Koliko ga budete podržali, toliko će ga biti. Zato se potrudite da nabavite svoj primerak "Stripa sa margine".