Mnogo babica, kilavo dete – tako ukratko može da se opiše dugonajavljivana i prehajpovana Netfliksova serija koja se reklamirala povratkom Stiva Karela u komediju i činjenicom da je njen kreator pre ovoga stajao iza „The Office-a“.


Zaista, talenta ne manjka ni ispred ni iza kamere, tu je već u televizijskoj komediji prekaljeni Karel, tu je Liza Kudrov iz „Prijatelja“, tu je Džon Malkovič koji zna da bude duhovit dok samo sedi i pije kafu i još sijaset sporednih ikova od kojih svako nosi određeno iskusto iz komedije.

A opet, finalni rezultat, iako deluje skupo, zategnuto i raskalašno, nekako biva ravan, bledunjav i ne dovoljno komičan. Ostaje utisak da je priča o posebnom rodu američke vojske koji bi se bavio svemirom nekako nasilno nategnuta, bez jasnog toka i prelaza iz epizode u epizodu, bez jasne vizije na čemu treba da se bazira humor. Niti je u pitanju situaciona komedija puna iščašenih likova, niti je u pitanju punokrva i oštra satira, iako se trudi da bude oboje. Niti je porodična komedija, mada ima elemenata i toga, niti je komedija karaktera, iako se trudi da svoje, makar ugrubo, nekako pozicionira i smesti ih u neke šablone. Stiv Karel kao prekaljeni general malo bi da bude nesposobni, ali dopadljivi Majkl Skot, a malo Paton, a nikako da nađe originalan pristup liku, čak pokušavajući da svoj glas učini grubljim, ali često tokom serije zaboravljajući da to čini. Malkovič je uvek dobrodošao asesoar svakom projektu, ali ovde je nekako usporen i kao na sedativima.

Ostaje pitanje da li će ovom projektu biti data šansa da se iskupi drugom sezonom ako kritike nastave da budu negativne. Ipak, satirizacija američke vojske izgleda nije plodno tle za ubojiti sitkom, jer je taj milje narodnu mahom nepoznat i suviše asocijativan sa ratovima i autoritetom. S druge strane, izgleda da je Kjubrik „Doktorom Srendžlavom“ još pre 50 godina na tu temu rekao sve što ima da se kaže.

Slobodan Novokmet