Lois McMaster Bujold: Kletva HalionaSviđa ti se? Javi ostalima!

Iako je ovo prva knjiga u seriji, zapravo je reč o seriji od tri romana i jedne novele smeštenih u isti svet, samo u različitim vremenskim intervalima. Zašto je ovaj naslov bitan? Pre svega zato što odstupa od ideje da je fantastika igra za mladež. Protagonista jeste u tridesetim godinama života, ali valja voditi računa da živi u civilizaciji u kojoj nije neuobičajeno da četrdesetogodišnjaci umiru od starosti.

"Kletva Haliona" je divan primer "fantazije za odrasle", negde na pola puta između romantičarske fantastike - koja je početkom devedesetih bila jaka struja u fantaziji - i grimdarka novog veka.

Roman je odmeren, protagonista je odmeren, stil je odmeren, jezik je odmeren - ovo nije knjiga za jeftina uzbuđenja i užurbano čitanje. Nažalost ili na sreću, "Kletva Haliona" je zasenjen svojim, uslovno rečeno nastavkom, koji bi se najbolje opisao kao "Paviljon žena" epske fantastike.

Iako je drugi naslov u toj veoma uslovno rečeno trilogiji daleko značajniji - nadasve zbog izvanrednog tretmana protagonistkinje i bavljenjem sredovečnom ženom u fantazijskom svetu - "Kletva Haliona" je pokazatelj novog kretanja fantazije, ka manje pustolovnom duhu i zrelijim temama, ispričanim drugačijim glasom. Izvanredno je to što se ovaj roman zapravo pojavio iste godine kada i prethodna dva ovde pomenuta, a sva tri predstavljaju svoja viđenja kretanja žanra i sva tri su u velikoj meri promenila fantaziju u globalu i razne podžanrove u pojedinostima.

Ivan Jovanović NightflierSviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

Stiže prvo zvanično reizdanje albuma "Nuklearne olimpijske igre" Satana Panonskog

"Rijetko kada se na domaćoj sceni pojavi tako osebujan lik kao sto je to bio Ivica Čuljak. Znan i kao Kečer II a još poznatiji kao Sata...

10 najčitanijih

Arhiva