GRETA (2019) – Uperi kameru u Iperovu i skloni seSviđa ti se? Javi ostalima!

„Greta“ deluje kao nepretenciozni psiho-triler koji flertuje sa hororom tek toliko da malo omasti brke, međutim najpre bismo ovaj film mogli da krstimo kao neku donekle unapređenu, a donekle i anahronu verziju „Fatalne privlačnosti“, ako umesto Majkla Daglasa zamislimo nezanimljivu milenijalku, a umesto Glen Glouz „s lanca puštenu“ Izabel Iper.

Dakle, ovo izvan svega jeste triler o stokingovanju, priča o očigledno psihotičnoj ženi koja isprva sitno, uhodnički i blago načinje tobože slučajno prijateljstvo sa mladom Njujorčankom kojoj pokušava da bude neka vrste surogat majke, ne bi li se to „prijateljstvo“ vrlo brzo izvitoperilo u nešto mnogo zlokobnije. S te strane, zamena uloga u tipičnoj stokerskoj situaciji, koja sada nije psihoseksualna, već na neki način materinska jeste dobrodošla promena. Reditelj Nil Džordan je očigledno čovek sa iskustvom i umećem, međutim utisak je da se ovaj film potpuno ne raspada samo zahvaljujući divi evropskog i svetskog filma – Iperovoj, koja ovde lišena svih inhibicija soli i biberi svoju ulogu do krajnjih granica. Iperova je savršena kao misteriozna, a zapravo luda Evropljanka sumnjivih motiva i elegantnih manira koja hladnokrvno i skoro kao Hanibal Lektor „reševa“ neke zategnutije situacije u filmu, ne bi li na momente iskuljalo iz nje razmahnitalo zlo. Čak ima i nekoliko scena fine posvete jednoj od njenih poznatijih uloga „Profesorke klavira“.

Ako izuzmemo Iperovu, koja je zaista zastrašujuća u ovom filmu, sve ostalo je prosečno i na granici sa trećerazrednim trešastim psiho-hororom iz 90-ih, čemu doprinosti i na momente blamantna gluma Kloi Glejs Morec, koja nikako da se ustali u A produkciju, a posebno Maike Monro, koja je ovim istrošila svaki kredit koji je stekla u ipak boljem „It follows“. Nil Džordan na mišiće i iskustvo uspeva da izvuče nešto od napetosti i „ludačkih“ momenata koji ovaj film čine ipak eskapističkim žanrovskim iskustvom, iako propušta priliku da krutim i pomalo generičkim scenarijem dobaci do nečega što ipak neće biti zaboravljivi TV film.

Slobodan NovokmetSviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

Stiže prvo zvanično reizdanje albuma "Nuklearne olimpijske igre" Satana Panonskog

"Rijetko kada se na domaćoj sceni pojavi tako osebujan lik kao sto je to bio Ivica Čuljak. Znan i kao Kečer II a još poznatiji kao Sata...

10 najčitanijih

Arhiva