Prijatno me je iznenadila vest da će CounterIgnition, kovinsko-požarevački groove/thrash kvartet, objaviti novi singl večeras. Znao sam da su još prošle godine krenuli sa pripremom i snimanjem novog materijala (paralelno radeći na izgradnji sopstvenog studija), ali je to sve išlo možda i previše sporo. Sam bend se nije previše oglašavao na svojoj Fejsbuk stranici, kao ni sami članovi. Interesantno je da je CounterIgnition tokom druge polovine 2016. i sve do kraja 2017. imao veliki broj koncerata u Srbiji, nastupio je na Exit Festivalu i posetio nekoliko susednih zemalja, dok je poslednje (drugo po redu) dugosvirajuće izdanje objavljeno još 2015. godine za Miner Recordings. Stoga sam zamolio Marka Matića, bubnjara benda, da nas upozna sa trenutnom situacijom u taboru.

foto: Strahinja Rupnjak
HC: Zdravo, Marko. Novi singl će biti predstavljen večeras posle duže pauze. Šta je sve uticalo na petogodišnji razmak između dva studijska izdanja?

Marko:
Mediocrity Deadlock smo objavili u septembru 2015, ali ga nismo uživo promovisalo pošto smo ostali bez basiste. Jednostavno više nije bilo hemije između nas - on je imao drugačije viđenje sviranja u metal bendu i to je bilo to.

U martu 2016. je u bend dosao basista Marko Živković, tako da smo tek tada krenuli sa uvežbavanjem za turneju kojom bismo promovisali album. To se poklopilo sa desetogodišnjicom rada benda, te smo stoga rešili da jubilej i promociju spojimo u jedno. Tako je nastao naš najambiciozniji projekat: turneja pod nazivom Druga petoletka sa 26 nastupa u 8 meseci, od čega je 6 bilo u inostranstvu.

Nakon toga smo bili jako umorni od probi, sviranja, putovanja, pa i jednih od drugih. S obzirom na to da smo već imali gomilu, rifova i tekstova za sledeći album, rešili smo da se posvetimo kreativnom procesu posle zasluženog odmora.

U međuvremenu smo ostali bez prostora za probe u Požarevcu, tako da smo rešili da izgradimo svoj studio (pod imenom Maverick) u kome bismo bez trzavica razvijali svoje ideje i snimali pesme za treći album. Nakon toga su se neki od članova oženili, dobili decu, neki su se preselili u drugi grad, tako da je sve to ovo što sam naveo razlog ovoliko duge diskografske pauze.



HC: „Treason” je naziv novog singla za koji je urađen lyrics video. Šta nam možeš reći o tematici i samom klipu?

Marko: Pesma govori o licemerju i prevrtljivoti političkih vođa (kako kod nas, tako i u svetu), njihovoj halapljivosti, beskrupuloznosti i bezobrazluku. Urađen je osvrt na to kako se obični ljudi tretiraju kao krpe i zamenljiv reusrs od strane vlastodržaca.

Za sastavljanje i produkciju lyrics videa je bila zadužena veoma talentovana Marija Stanojević sa kojom ćemo, na obostrano zadovoljstvo, nastavaiti saradnju i u buduće.

HC: Na poslednjim nastupima ste izvodili i dve numere koje i te kako odskaču od vašeg nativnog groove/thrash metal zvuka. Da li je došlo do još nekih promena ili ste se držali proverenog recepta?

Marko: Ostali smo verni groove/thrash korenima, ali smo rešili da malo pojednostavimo pesme i da ih skratimo, pošto je na prethodnom albumu bilo nekih veoma dugih i kompleksnih numera.

HC: Kada bi trebalo da objavite novi album? Da li ćete nastaviti saradnju sa Miner Recordingsom ili ćete tražiti drugog izdavača?

Marko: Planiramo da novi album (naslovljen They By They) objavimo do kraja godine. Usput ćemo prezentovati još neki singl i paralelno tražiti izdavača pošto još uvek nemamo zvaničnih ponuda. Nije nemoguće da nastavimo saradnju sa Minerom pod uslovom da smo na istom koloseku.

Diskografija:
2008 – Counterignition (demo)
2011 – Spit or Swallow (album, DDN Records)
2015 – Medicrity Deadlock (album, Miner Recordings)

Članovi:
Aleksandar Krčulj – gitara, vokal;
Mladen Kosovac – gitara;
Marko Živković – bas;
Marko Matić – bubnjevi.

Linkovi:
Oficijelna stranica;
Facebook;
Youtube;
Soundcloud;
Myspace.

Kontakt: counterignition@gmail.com, Marko Matić +381 63 8846367