Šta reći o Atheistima, a da se već nije i po knjigama provuklo. Međutum, oni i dalje ne gube na značaju i malo-malo, izvuku po neko iznenađenje.


Ovih dana sam nabasao na bandcamp link naslovljen na Atheist Rap i beše mi čudno, sve dok nisam otvorio i ugledao naizgled "mršave" četiri pesme. Veoma nespretno nazvan Kompakt disk EP, to je "onaj" album kojim su trebali da ozvaniče diskografski početak još davne 1990. godine. Zagrebački Jugoton je trebalo da izda maksi-singl, master se izgubio, i isprečio se bratoubilački rat, a muzičkoj sceni tadašnje (uslovno rečeno) sjajne Jugoslavije je ostala... Tišina i muk pred razularenom masom koja je bila spremna da se ubija među sobom.

Ni naše punk baće nisu bolje prošle i ovaj nesuđeni debi nije video ni tračak svetlosti, sve do 2015. godine, kada je pronađena original traka i evo ga sad, pred nama.

Potonje pesme "Gusti sok", "Stomak-eliminator", "Novosadski vašar" i "Grill 13", u nešto raskošnijem aranžmanu prisutne na kultnom debiju "Maori i Crni Gonzales", ovaj EP je zaista trebalo da predstavi esenciju tada svežeg novosadskog punka, jer su svojim vrlo pristojnom tekstovima (kao dobra deca odrasla u Vojvodini) ipak uspeli da skrenu pažnju na sebe. Nisu oni samo predstavnici punka, nego i samog grada koji ima svoj značaj u istoriji, ali i istoriji muzike. Meni se lično dopadaju ove ranije verzije pesama, jer su uhvatili duh tadašnjeg vremena i udarili brigu na veselje na šta smo navikli. Ostalo je istorija.

Moj favorit je i dalje Stomak-Eliminator.


Desya Lovorov