Nakon duže pauze evo nas ponovo u rubrici "Pesma po pesma" u kojoj gosti rubrike predstavljaju svoja aktuelna izdanja. Za razliku od recenzije koja je osvrt trećeg lica na neko izdanje, u ovoj rubrici autori sami govore o svojim pesmama. Ovi osvrti bi publici trebalo da približe čitavu priču koja stoji iza albuma. Na taj način bi slušaoci mogli bolje upoznati ideje i motive koji se "kriju" iza pesama.

Naši današnji gosti su devojke iz električnog dua Playground Hustle. tonota, producentska snaga ovog dvojca dala nam je osvrt na njihov album ‘’IGLE’’.

foto: Sven Knechtl
‘’IGLE’’ su naš prvi album u pravom smislu te riječi. Prije toga, izbacile smo dva EP-ija, ‘’Pikule’’ koje su svojevrsni uvod u naš sound i ‘’Kolovoz’’, naš akustični spoken word intimni mali izlet. Ipak, nekako ovaj album doživljavamo kao prvi veliki zaokruženi release. Na njemu smo radile dvije i pol godine. Drago nam je što nismo brzale s izbacivanjem jer su stare stvari poprimile novo ruho i nemamo osjećaj da se čuje koje su stvari prve nastale, a koje nedavno jer je sve nekako usklađeno.

Što se tiče našeg rada, nikad ne pokušavamo unaprijed odrediti kakve će pjesme biti nego gledamo gdje će nas inspiracija odvesti. Glavna promjena u radu je da pokušavamo što više skupa raditi u momentu, a ne samo jedna drugoj prezentirati gotove ideje. Mislimo da se to i osjeti na albumu jer se instrumental i vokal puno bolje nadopunjuju nego na ‘’Pikulama’’. Što se tiče samog sounda, od prijašnjih izdanja, zagrebale smo dublje u elektroniku, akustičnu gitaru stavile više sa strane i podebljale taj bas. Također Megini vokali poprimili su različita lica pomoću niza efekata s kojima smo se igrale.

Album ne bi sigurno bio ovoliko kvalitetan da nismo iza leđa imale podršku Luke Tralića Shota koji je sve podignuo na novu razinu svojim mixom i masterom.

Cover za album radila je naša prijateljica Helena Nemec koju obavezno zapratite na instagramu @helakopter. Stvarno smo presretne kako je to odradila i dala je albumu vizualni identitet koji je odlično nadopunio cijelu njegovu priču.

1. Tl;dr feat. Kandžija

Tl;dr je nekako prirodno sjela kao prva radi neopterećene atmosfere koju ima. Budući da je Kandžija poznat reper po tekstovima koji obiluju genijalnim smislom za humor s određenom porukom na kraju, Megi se svidjela mogućnost pisanja teksta koji obiluje punchevima. Tako ova pjesma kroz zabavan i ironičan način priča o problemu današnjeg društva gdje nitko više nema živaca pročitati članak koji ima više od jednog paragrafa. Nadam se da tako neće biti i s našim intervjuom haha.

Ova stvar bila mi je veliki izazov jer je Kandžija zahtijevao ravan pravilan kick što je, ironično, za mene bio veliki problem. Tako je instrumental imao puno različitih verzija dok konačno nisam uspjela napraviti groove kicka i basa koji se svima svidio.

Za ovu stvar smo izbacile lyrics video koji je radio genijalni Milan Subotić Igla.



2. Nije me briga

Nije me briga je prvi singl koji smo izbacile za album. Tekst govori o napornim likovima s najgorim uletima koje smo svi bar jednom doživjeli u klubu.

Verzija u spotu razlikuje se od verzije koja je završila na albumu. Kroz proces rada na pjesmi, shvatile smo kako stvar ima dva dijela koja u potpunosti ubijaju flow cjelokupnog aranžmana. Smiješno je što su me, tijekom snimanja vokala, Shot i Megi uvjeravali da se na tim dijelovima pjesma ispuše, ali ja sam imala svoju viziju aranžmana od koje nikako nisam htjela odustati. Trebalo mi je dvije godine da shvatim da su u pravu i kad sam izbacila ta dva dijela, pjesma je nanovo prodisala.


3. Petar Pan

Petar Pan je stvar koja je naša vizija dobre plesne bengalice s porukom. Megi je kroz tekst dala svoju viziju izgubljene mladeži koja nikako ne želi odrasti. Pojam Petar Pan generacija ju je i inspirirao i po tome je i pjesma dobila ime. Megi je otpočetka voljela tu stvar dok meni na prvu nikako nije sjela. Nismo si kliknule. Bila je prevesela za moju melankoličnu dušu (spoiler alert: fakat nije vesela, vesela je jedino u usporedbi s drugim stvarima na albumu koje nisu vesele nimalo). Nakon nekih promjena u aranžmanu i kad su svi dijelovi pjesme sjeli na svoje mjesto, shvatila sam da nema ništa loše i u dobrim bengalicama.

4. Mladež bez Boga

Beat za ovu stvar je izvorno remix koji sam radila za pjesmu X&G-a, američkog producentskog dua. Dobile smo poziv da napravimo pjesmu za PDV kompilaciju Mladež bez Boga i budući da je do roka bilo još malo vremena, Megi je došla na ideju da uzmemo taj beat i da ona napiše tekst. Meni je taj instrumental bio neka svetinja i malo sam oklijevala pri davanju dopuštenja da napravimo nešto drugo s njim. Srećom, kao i uvijek, Megi je dostavila stvarno bolestan tekst koji se dotiče problema današnjeg društva. Nakon što je u Petru Panu mladež kritizirana, u Mladeži bez Boga, Megi zauzima novi kut i ističe dobre strane naše generacije i stvari s kojima se moramo nositi. Ova pjesma je i najpolitički aktivistička na albumu. „Zemlja za mržnju daje pljesak, Oluja, Bljesak nije donijela svježi zrak, pa sada hvatamo zrak i shvaćamo da imati ideale znači vjerovati u strah“.

Za ovu stvar je napravljen i zadnji spot koji je osmislila i montirala Megi. Velike zahvale KSET-u na pomoći.


5. Vješam dušu za noge

S ovom pjesmom izlazimo iz svijeta bengalica i ulazimo u najmračniji dio albuma.

Ova pjesma je isto imala zanimljiv razvoj događaja, na nju smo se nekako najviše vraćale. Mislim da je ovo prvi beat koji je nastao. Megi je napisala tekst koji obiluje zanimljivim slikama i pun je prenesenog značenja. Nakon što ga je snimila, zasjenila je beat svojom izvedbom i on je nekako postao tiha, nedovoljno snažna pozadina. Naknadno sam doradila beat što je rezultiralo time da neki dijelovi vokalne izvedbe nisu bili dovoljno snažni. Megi je opet ušla u studio, podebljala svoje vokale i pjesma je napokon dobila konačan oblik. Nekako imam osjećaj za ovu stvar da smo se najviše izazivale međusobno i pomicale si granice, da vidimo što ona druga ima sljedeće za ponuditi.

6. Porculanske lutke

Porculanske lutke su storytelling koji se dijelom bazira na istinitim detaljima. Megi je stvarno imala porculansku lutku koju joj je stari donio od negdje, odnosno još uvijek ju ima. Za potrebe pjesme nazvala ju je Sara. Izgled Sare je stvaran, stvarno izgleda kako ju opisuje u pjesmi. No, naravno dio oko pretvaranja Megi u lutku je izmišljen. Ili možda nije? HM.

Porculanske lutke su imale isti problem kao i Nije me briga, shvatile smo da je nekako preduga i da na nekim dijelovima izgubi svoj polet. Tako smo jedan dio koji smo obje voljele krenule kratiti dok ga na kraju nismo u potpunosti izbacile. Dosta sam ponosna na melodiju vokala na refrenu koju sam dobila cjepkanjem Meginih pjevnih dionica.

7. Wolf feat pavleisdead

Ideju za ovaj tekst Megi je dobila iz drevne indijanske priče po kojoj svaka osoba ima dva vuka koji u njemu postoje i koji se bore. Postoje svijetli, dobar vuk i tamni, zli. Pavleisdeada preuzima tamni vuk i on kroz pjesmu taj vuk i postaje. Vokali za ovu stvar snimani su na potpuno drugi beat koji sam na kraju skroz odbacila i napravila potpuno novi. Beat je s vremenom nekako postao bezvezan kad smo ga krenule uspoređivati s ostalim dovršenim stvarima. Također, prvotni zamišljen poredak versova na pjesmi dodavao je kaotičnosti cijele pjesme jer su se izmjenjivali deranje pavleisdeada na engleskom i Megin oštar hrvatski pa je djelovalo kao da smo na silu htjele spojiti dvije pjesme u jednu. Ova pjesma je bila velika borba za mene, kako ta dva različita svijeta staviti u isti kontekst. Čini mi se da sam na kraju uspjela.

8. Igle feat. Shot

Kod Igli je zanimljivo što je ideja teksta za pjesmu nastala po viziji spota koju je Megi imala. Nadam se da će corona što prije proći kako bismo što prije snimile taj spot. Featuring sa Shotom je baš bio na obostrano zadovoljstvo i sreću. On je dobio priliku da napiše tekst kakav nije mogao realizirati s Elementalom, a mi smo bile uzbuđene jer će nam na albumu gostovati stvarno legenda hrvatskog hip hopa. Problemi su nastali kada je trebalo napraviti beat. Megi mi je dala smjernice, ali nikako da izađe beat koji svima valja. Kasnije sam shvatila da mi je u biti bila blokada jer mi ništa nije bilo dovoljno dobro za Shota. Tek je s trećom verzijom pjesme sve došlo na svoje. Megi po mom skromnom mišljenju, na Iglama ima jednu od zanimljivijih vokalnih dionica na albumu, a Shot je svoj verse klasično ubio.

9. Komfor zona

Komfor zona nas lagano izvlači iz mračnog dijela albuma i nagovještava promjenu atmosfere i njegov kraj.

Ovaj beat uzele smo iz mog drugog live seta. Prva velika promjena na beatu dogodila se slučajno. U prvoj verziji tijekom cijele pjesme u pozadini su se pojavljivale perkusije. Nakon što smo napravile prvi aranžman, Megi me zamolila da joj pošaljem beat kako bi mogla vježbati tekst. Na neku foru, pjesma se eksportala u potpunosti bez perkusija i onda smo shvatile kako bez njih sve ima bolji gruv i kako ima smisla da se tek jave na pola stvari! Zadnji konačni touch ponudio je Jerko Jurin koji je predložio da drugi dio bude drum and bass. Tek je onda drugi dio dobio silinu kakvu je zaslužio. Megi u tekstu prenosi situacije u kojima joj se nije isplatio izaći iz komfor zone i na kraju dočarava napadaj panike. Za ovu stvar smo također izbacile spot koji je bio presjek snimki s Meginog mobitela koji su u kontrastu s pjesmom, spot prikazuje situacije u kojoj joj se isplatilo izaći iz komfor zone.


10. Dvanaest koraka

Dvanaest koraka donosi chill notu cijelom albumu, za mene, svojevrsno mirenje. Prva verzija je bila puno duža i dok smo ju izvodile uvijek bi se izgubile skroz u njoj, ali smo s vremenom shvatile da drugima postane s vremenom dosadna jer je jako repetitivna. Zafrknule smo rukave, ubacile nove instrumente, Megi je u potpunosti promijenila početnu melodiju vokala i nastao je novi aranžman. Iako tekst zvuči kao ljubavna pjesma, uopće ne govori o toj temi. Dobila je ime po programu za alkoholičare.

11. Otiđi šutke

Otiđi šutke govori o momentu prekida. Na ovoj pjesmi imamo tajnog gosta, prijatelja Nikolu Krgovića (N/OBE) koji je spremno prihvatio ulogu koju mu je Megi namijenila. Megi je imala viziju dati podršku muškoj strani LGBT zajednice koja je jedna od najmanje prihvaćenih u društvu. Smatramo da je ova pjesma savršen završetak albuma. Izvorno je i bila završni beat za završetak predstave za koju sam radila glazbenu pozadinu.

Bilo je jako teško prenijeti sve što se izdogađalo oko svake od ovih pjesama jer smo ih puno puta otvarale i dorađivale kroz zadnje dvije i pol godine. Nadam se da sam vam bar malo uspjela prenijeti naše putovanje i dvojbe koje su se javljale u procesu. Također, nadam se da ćete jednako uživati u njegovom slušanju kao što smo mi uživale u radu na njemu.