Iako možda ponekada podcenjena, Poljska je oduvek imala jaku muzičku scenu. Behemoth, Decapitated, Vader, Thy Disease, Dopelord, Riverside (to name a few), su ostavili i ostavljaju jak trag u svetskim okvirima.

Jaka muzička scena podrazumevala je i jak underground, a kako volim da istražujem, moje interesovanje se nije zaustavilo na gorepomenutim imenima. Lutajući bespućima interneta, imao sam prilike da se pre desetak godina upoznam sa mnogo opskurnijim imenima poljske scene. Pre svega zahvaljujući web magazinu i izdavaču “Kaos ex machina” koji je predstavio gomilu (post)industrial, noise, dark ambient i eksperimentalne muzike. 2012. sajt prestaje sa radom i ta scena je nekako lagano i nestala sa mog radara.

Sve do početka 2020. kada sam naleteo na autorku pod imenom Shagreen posredstvom njenog izdavača No Profit Recordings. Priznajem, bio je to u trenutku fin flashback i talas nostalgije. Poželeo sam da čujem kako sada, nakon određene vremenske distance mogu zvučati gore pomenuti pravci. Kako su se, i koliko menjali i sazrevali. Vremenska distanca i prethodno iskustvo su mi davali taman fin odnos da izdanju pristupim sa dobrim “predznanjem”, da ne cepidlačim previše (ne previše kritički) i da se jednostavno prepustim osećaju. Dakle, negde između muzičke kritike i doživljaja običnog slušaoca.


Iza imena Shagreen stoji Natalia Gadzina i po godinama pripada novoj generaciji autora. Kako dolazi iz muzičke porodice od nasleđa nije mogla, a nije ni želela da “pobegne”. Upravo suprotno, ljubav prema muzici i kreativni potencijal je iskoristila da komunicira sa sobom ali i svojom publikom.

Album “Falling Dreams” predstavlja jedno intimno putovanje kroz emocije, unutrašnje borbe, nedoumice, sve što čini život u tim godinama. Znate ono, kada više niste u pubertetu ali i dalje sazrevate i nailazite na nove životne i emotivne izazove, i još niste našli svoje mesto u “koordinantnom sistemu konfuzije”.

Ovaj album je i muzički takav, fino uklopljeni rolerkoster zvukova i muzičkih pravaca iz numere u numeru. Front Line Assembly, Trent Reznor, NIN i Skinny Puppy su samo neka od imena čije ćete uticaje čuti u muzici ove devojke. No podjednako bitna je ona nežnija strana njene ličnosti koja se pre svega ogleda u nežnim, melahnoličnim i zavodljivim vokalima koji čak i tvrđim numerama poput “This This”, “Killing” daje taj pop element i potencijal da ovaj album bude prijemčiv i široj publici. Osim industrial, podjednako su prepoznatljivi i dark wave, trip-hop, ambient, synth(pop), sve popularniji darkpop i uticaji ostale elektronske muzike. Posebno u pesmama poput “Anytime”, “One word”, “All of me”. No Natalie nije bila sama u ovoj priči jer su za zvuk na albumu bili odgovorni i Arek Grochowski (gitare) i Oskar Podolski (bubnjevi).

Sam album dakle predstavlja jedno fino jedinstvo suprotnosti. Potrebno je dosta umeća da se ukombinuju svi ovi elementi a da to sve zvuči kompaktno i koherentno. Potrebno je i dosta hrabrosti da se zaviri u sebe i suoči sa sobom.

Falling Dreams” je nastajao u periodu od nekoliko godina, i drago mi je što je Natalie imala dovoljno strpljenja da dozvoli sebi i ovim pesmama da sazru. Shagreen je sazrevala sa njima i ne mogu a da ovaj album ne doživim kao duboko lično izdanje, potragu za samim sobom, njen dnevnik ili album fotografija. Mislim da će joj vremenom lično značiti sve više.

Svesno ili ne, album se završava pesmom “Home”. Čini se da je Natalie napokon našla svoje mesto. Svakako, biće zanimljivo videti u kom smeru će je odvesti neka naredna izdanja.

Spisak pesama / album info:

1. Shadows
2. Anytime
3. Don’t Stop Me
4. This This
5. Falling Dreams (Reprise)
6. Desire
7. Volta
8. Stay Right There
9. One Word
10. Killing
11. All Of Me
12. Home

Iako je originalno ovaj album izašao kao CD samizdat prošle godine, uskoro će se pojaviti i na vinilu za hrvatski No Profit Recordings. U toku je pre-order, a zvanični datum izlaska je 16.5. koji će biti obeležen koncertom u Puli.

Miloš Pavlović