Brainswitch dolaze iz Mostara i Sun Worship Kingdom je njihovo novo dugosvirajuće ostvarenje koje je masovno najavljivano u poslednjih par meseci. Bendu je ovo već drugo izdanje, pa bi se moglo reći da su već dovoljno ispraksirani i da sa ovim albumom svakako donose pomak u samom zvuku.


Ono što Brainswitch izdvaja od većine bendova je činjenica da uz matični pravac donose pravu svežinu na post rock sceni u vidu raznih upliva alternative, grunge i sludge metal zvuka. Bend se ne zaustavlja na tome, pa uz smirene ambijentalno-ehoične muzičke manevre post rocka možete čuti i implementaciju znatno masivnijeg post-metal zvuka. Bend se može pohvaliti izuzetnim zvukom za standarde regona, pa su samim tim prezentovani svi instrumenti koji svojim soničnim prisustvom nadogradjuju veoma kompaktan zvuk Brainswitcha.

Sun Worship Kingdom svakako sa sobom donosi pravo muzičko osveženje na regionalnoj sceni, a sve to u vidu mračnih ambijentalnih momenata koji nakon višestrukog konzumiranja zvuče sakralno. Brainswitch su sasvim svesni činjenice da su post-rock i post-metal kao pravci trenutno veoma popularni ne samo kod nas, već širom sveta, pa su rešili da svoj zvuk obogate elementima modernog alternativnog rock zvuka naglašenih prisustvom grunge-a devedesetih i ultrasporim sludge deonicama koje definitivno zaokružuju čitav opus ovog albuma.

Zanimljive gitarske deonice su savršeno uklopljene sa fenomenalnim zvucima bass gitare i ritmičkim doskočicama impresivno odsviranih bubnjarskih segmenata. Vokalne deonice su takođe interesantno zamišljene, a pritom moram pohvaliti i fenomenalne vokalne mogućnosti lead vokala koji manipuliše kako tehnikama poput clean pevanja i visokim glasovnim mogućnostima koje idu i preko jedne oktave, tako i standardima underground zvuka poput scream i growl tehnika koja su poslužili kao dekoracija na pojedinim kompozicijama.

Sun Worship Kingdom svojim balansom izmedju smirenih ambijentalnih deonica  i znatno agresivnijih melodičnih sekvenci donose svežinu na domaćoj underground sceni, a Brainswitch dovodi na mesto jednih od vodećih teškaša u gorepomenutim muzičkim vodama.

Sun Worship Kingdom je dočekao svetlost dana posredstvom Geenger Records iz Zagreba, koji već preko deceniju impresionira muzičke sladokusce svojim šarenolikim odabirom internacionalnih i regionalnih izvođača koji svakako donose svežinu u domaćem izdavaštvu. Album se može nabaviti u fizičkom obliku na fenomenalno zamišljenom digipak CD izdanju, ali i putem svih streaming servisa, pa samim tim vam preporučujem ovo remek delo regionalne muzičke scene.

Đorđe Miladinović