Bend Acidftaher iz Srbobrana oformljen je 2015, a od prošle godine radi u postavi: Stevan Pivnički (gitara, vokal, ex Youth A.D., Drop Dead, Figurative Theatre); Šandor Bezeg (bubnjevi, ex Two Coins From Mercury) i Andraš Deak (bas gitara, ex Kobb, Joys of Life). Žanrovski se samoodređuju kao fuzija sladž i grandž muzičkih pravaca, koju u šali nazivaju slandž, misleći pritom na metal svirku sa pank-rok stavom, bez uniformnog imidža i stereotipne ikonografije. Iako, uslovno govoreći, postoje već relativno dugo, zbog problema sa članom stare postave i odsustva ozbiljnog rada dosad su snimili jedan amaterski demo, u skromnim kućnim uslovima, i nekoliko pesama u lokalnom profesionalnom studiju, čijom produkcijom nisu zadovoljni. Međutim, uprkos čestim prekidima aktivnosti bend je formirao autorski repertoar sastavljen od dvadesetak pesama na engleskom jeziku i održao zapažene svirke na Egzitovom Future Shock stejdžu, Gitarijadi Vojvodine u Kisaču, Velikogradištanskoj gitarijadi, vršačkom Tower Rock festu, u bečejskom Zombiju i novosadskim klubovima Suburbia i Soul Peddler.


Prošlog meseca su u čuvenom Piknik studiju snimili pesme Hole, Preacher i Swarm i uradili remaster pesme Too Big To Fail, nekvalitetno producirane u pomenutom muzičkom studiju iz njihovog naselja. Planiraju da potraže srodni bend za split album i odgovarajućeg izdavača, što je i povod za kratak intervju sa liderom benda Stevanom Pivničkim.

Zašto si odlučio da materijal snimiš na tradicionalan način u vreme kada mnogi demo bendovi pomoću kompjuterske tehnologije u kućnim uslovima ostvaruju veoma kvalitetne rezultate, u čemu i sam imaš bogato iskustvo? Da li si zadovoljan zvukom svojih pesama, odnosno saradnjom sa Gosˋn Bandarom, koji predstavlja autoritet na regionalnoj underground sceni?

Odlučio sam da pesme snimim u profesionalnom studiju, jer sam želeo da posao s lakoćom uradi kompetentan i odgovarajući producent, koji ima svoj prostor i opremu. Tokom godina rada uz pomoć štapa i kanapa umorio sam se od lošeg kvaliteta, krpljenja i nadovezivanja, tj. od amaterizma, pa sam rešio da prekinem s takvom praksom.

Snimanje u kućnim uslovima je dobra pojava, ali zahteva velika ulaganja i dodatni trud.

Gosˋn Bandar je odličan čovek i sjajan stručnjak, jer ima veliko iskustvo i nije nam nametao neku svoju viziju, nego nam je pomogao da se u potpunosti kreativno ostvarimo. Preporučujem ga u svakom smislu.


Zašto u ovo naše digitalno doba, kada većina demo bendova veoma teško dobija povoljne izdavačke ugovore, pa se uglavnom odlučuju za DIY pristup, ti hoćeš da objaviš debi album za neki lejbl?

DIY pristup je veoma primamljiv, ali ima veliku manu, jer se takva izdanja brzo utope u moru sličnih, pa bend ostaje bez odgovarajuće promocije i željenog napretka. U pregovorima smo sa jednom engleskom izdavačkom kućom, a imamo ponude i od nekih bendova i organizacija za svirke koje ćemo realizovati, ako preživimo Koronu.

Koliko je teško mladim autorskim bendovima, koji se izdržavaju od svog rada i sve finasiraju iz svog džepa, da profesionalno snime svoje pesme, budu zadovoljni produkcijom, nađu odgovarajućeg izdavača, medijski i koncertno se promovišu i još nešto i zarade, ili barem ostanu na „pozitivnoj nuliˮ?

Ono što zasigurno mogu reći je da, nažalost, nema dovoljno kolegijalnosti među bendovima, to je jedna od onih boljki koja je na ovim prostorima prisutna. Na mnogim grupnim svirkama svi se nešto drže zasebno, zagledaju se i ne prave se kontakti. Ako nema solidarnosti, onda svi zajedno propadaju. Stoga, važno je da se bendovi sprijatelje i nađu jedni drugima. Ne gledajte na druge bendove kao na neprijatelje, nego stvarajte drugarstva i konekcije. Zovite jedni druge na zajedničke svirke, radite split izdanja, promovišite jedni druge i zajedničkim snagama stignite do uspeha.

U žanrovskom smislu svirate veoma specifičnu varijantu metal muziku. Da li na srbijanskoj sceni postoje bendovi slični vama čiji rad cenite i sa kojima biste voleli da uradite split izdanje i ostvarite koncertnu i organizacionu saradnju?

Postoji mnogo odličnih bendova u Srbiji koji su trenutno aktuelni, kao npr. Northern Revival, In From The Cold, Dusi i Nula. Bilo koji od njih bi nam odgovarao za split izdanje i/ili zajednički nastup.

Intervju pripremio Milan Đorđević