„Paket aranžman“ slavi 39. rođendanSviđa ti se? Javi ostalima!

Jedna od najznačajnijih rok ploča 20. veka na ovim prostorima “Paket aranžman”, nastala je na današnji dan pre 39 godina, piše Danas.

Tri mlada benda – Šarlo Akrobata, Idoli i Električni orgazam okupili su se 1981. godine kako bi snimili zajedničku ploču.

Ova ploča smatra se za prekretnicu i nastanak novog talasa u Jugoslaviji. Na njoj su zabeležene neke od najvećih pesama svih vremena na ovim prostorima.

Neke od njih su “Maljčiki”, “Plastika” Idola, “Krokodili dolaze”, “Zlatni papagaj” Električnog orgazma i “Ona se budi”, Niko kao ja” Šarla Akrobate.

Producent albuma je bio Enco Lesić, a snimatelji u beogradskom studiju „Druga maca” su bili Dušan Vasiljević i Miroslav Cvetković. Fotografije su uradili Milinko Stefanović (naslovna strana) i Goran Vejvoda (unutrašnja), a omot je likovno oblikovao Branko Gavrić.

“Paket aranžman” završio je na drugoj poziciji u knjizi “Yu 100 – najbolji albumi jugoslovenske rok i pop muzike” Duška Antonića i Danila Štrpca, iza albuma Idola “Odbrana i poslednji dani”.Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva