Sledeće godine Beograd će obeležiti četrdeset godina od pojave panka, a debitantska pesma benda Crna listaIpak bojim se rata“ nastala je baš u to vreme. Napisali su je prvi gradski pank klinci koji su tada imali između četrnaest i šesnaest godina (Slobodan Nešović i Branko Rosić). Reč je o ekipi koja će ubrzo biti okupljena na kompilaciji „Artistička Radna Akcija (ARA)“.

“Ova pesma je predmet urbanih legendi i bezbrojnih interpretacija o tome ko je i kada doneo pank u Beograd. Napisana je za grupu Punkreteni koja je imala samo jednu probu. Prvi put ju je izvela uživo Urbana Gerila na Palilulskoj Olimpijadi Kulture aprila 1980. godine, a u legendu ju je uveo Cane kao pevač Urbane Gerile juna iste godine na legendarnom koncertu u SKC-u. Taj autentični beogradski duh najzad je prikovan za vinil u svom izvornom obliku, bez ijedne izmene, kao trajno svedočantsvo stvarnog, a neiskorišćenog potencijala kulturnog fenomena koji je promenio sve i koji se zove - beogradski pank. Novi talas je došao koji mesec kasnije, ali o tome se već sve zna,” izjavio je Slobodan Nešović povodom izlaska singla “Ipak bojim se rata”.

Crna lista; foto: Anamarija Vartabedijan
Grupa Crna lista je nedavno premijerno nastupila kao predizvođač na beogradskom koncertu legendarnog riječkog pank sastava Paraf. U veoma samouverenom i superiornom nastupu bend Crna lista fascinirao je prisutne izuzetno energičnom svirkom. U svom osvrtu na taj nastup, rok novinar Dragan Ambrozić kaže:

“Četiri starija momka u nepomičnom gitarskom frontu okrenuti publici počela su električnim udarom. Takvi, statični – a ljutiti, naoružani minimalnim sredstvima tri gitare, basom i bubnjevima – ostali su do kraja neočekivanog nastupa. Kad su se pojavili ispred Parafa 14. 12. 2019. u Domu omladine Beograda, članovi tek okupljene grupe Crna lista pre svega su nam demonstrirali silinu jednog nastupa sa razlogom - davno zaboravljenim, ali još uvek važnim i živim razlogom. Izvodeći neke od hitova druge generacije „novog talasa“, ovi članovi sastava okupljenih svojevremeno na kompilaciji „Artistička Radna Akcija“ podsetili su kako izgledaju istinite pesme, one koje se zaista tiču života u gradu i stvarnih situacija mlade osobe zarobljene u njemu.”

Grupu Crna lista čine: Vojislav Bešić, gitara/glas (ex Bezobrazno zeleno), Slobodan Nešović, gitara/glas (ex Defektno efektni/Urbana gerila), Aleksandar Đukić, bas gitara/glas (ex TV Moroni), Goran Sinandinović, gitara (ex Petar i zli vuci) i Relja Obrenović, bubnjevi (ex Petar i zli vuci). Koautor pesme “Ipak bojim se rata”, bivši član grupe Urbana gerila i uvaženi recenzent magazina “Nedeljnik”, Branko Rosić, seća se vremena kada je pesma nastala:

“Mi smo bili klinci od 14, 15 i 16 godina kada smo osnovali bend i napravili tu pesmu. Tada se Evropom valjao levi terorizam koji je bio inspirativan raznim stvaraocima, pa i nama klincima koji nismo baš tačno znali o čemu se radi, ali nam je sve i te kako bilo vizuelno atraktivno. Svetom su dominirale vesti o “Crvenim brigadama” koje su terorističkim akcijama udarale na kapitalistički političko- finansijski establišment. Te grupe su nazivali “urbana gerila”. Pesma “Ipak bojim se rata” je nastala 1980. godine u vreme kada su jugoslovenski mediji svakodnevno izveštavali o evropskoj "urbanoj gerili" i zdravstvenom stanju predsednika Josipa Broza Tita koji je preminuo osam dana nakon što je pank bend Urbana gerila prvi put nastupio i izveo upravo ovu pesmu.”

Debitantski singl grupe Crna lista biće dostupan na svim digitalnim platforma od 1. januara 2020. godine. Radijsku premijeru imaće iste večeri na programu radija “Beograd 202” tačno u dva minuta do dvadeset časova.

Na fizičkom izdanju štampanom na zlatnom vinilu naći će se i obrada pesme “A (Izdrži udarac)” koja je, takođe, originalno objavljena u izvođenju sastava Defektno efektni na kompilaciji “ARA”. Pesmu su reinterpretirali članovi grupe Šajzerbiteremon koji pripadaju najnovijoj generaciji beogradskih pank sledbenika:

“Kompilacija “Artistička Radna Akcija (ARA)”, kako je ja doživljavam, izražavala je suštinu scene osamdesetih i to na bitno direktniji način nego znatno popularnije izdanje “Paket aranžman”. Ideja našeg benda bila je da, kao predstavnici neke nove nabujale beogradske scene, odamo počast muzici bez koje verovatno ne bismo postojali kao bend. Time sadržaj “Artističke Radne Akcije” otkrivamo mlađoj publici. Obradili smo meni najdražu pesmu sa te kompilacije i sve se sjajno uklopilo.”, rekao je Jovan Sibinović iz benda Šajzerbiterlemon.

Uz grupe Crna lista i Šajzerbiterlemon priča o četrdeset godina od pojave panka u Beogradu je zaokružena, susretom bendova različitih pank generacija.