foto: Predrag Popović, HC arhiv
Nakon nešto duže od jedne godine, Nišlije su imale priliku da u petak 29. novembra opet uživaju u muzici srpskog kantautora Marka Stojanovića, poznatijeg kao Marka Louisa. Za razliku od prošlogodišnjeg koncerta koji je bio održan u dvorištu Banovine, ovog puta mesto susreta bio je Dom vojske.

Iako je početak koncerta bio zakazan za 20 časova, navika publike da kasni na početak muzičkih događaja doveo je do toga on počne nakon nekih dvadesetak minuta. Kašnjenje ćemo ostaviti po strani jer ono ni koji način nije uticalo na to da koncert bude odličan, na šta nas je Marko navikao svojih prethodnim nastupima. Marko je uspeo da u neka dva sata trajanja koncerta održi odličnu energiju i prenese je na publiku.

Koncert je otvorio Svemir, nakon koje je usledila pesma Pada noć. Pa, pošto je već pala noć, nastavio je u tom ritmu i pevao o tome šta se dešava Kad je noć i o tome šta se dešava kada Šankovi se pune. Atmosfera je na trenutak smirena pesmom Karika.

Ovaj sentimentalni tempo prekinuli su trubači iz sastava Balkan Brass Band koji su na Markov znak ušetali u salu Doma vojske i odmah podigli publiku na noge. Primetno je bilo da je publici bio potreban neki "okidač" da ustane i krene da igra jer, Markova muzika i ne dozvoljava sedenje i kao da je publika bila nervozna što se u sali mora sedeti. Nakon toga, publika je koncert provela stojeći i pevajući sa Markom sve vreme.

Nakon što su sa njim maestralno odsvirali numeru Raj za avanturiste, Balkan Brass Band se povukao. Usledila je pesma Shine on me. a Marko se na kratko prisetio i pesama na kojima se pojavio kao gost grupe Helem Nejse otpevavši refren pesme Kabadahija i Bože VrećePandora. Na ovu pesmu nadovezalo se izvođenje pesme Pašana, kada je Marko sišao sa bine i pridružio se publici.

Usledile su emotivne pesme Imao sam ružne sne I saw you smile - prva pesma koju je Marko napisao i posvetio svom ocu.

Marko se prisetio i toga da je pesmu Zov prvi put uživo izveo upravo u Nišu na prošlogodišnjem koncertu. Pre toga, otpevao je Euridiku a potom i Idi, Zbog nje. Pesmom NinaNa najavio je izlazak novog albuma, baš kao što je to učinio na prošlogodišnjem koncertu u Nišu.

Bis je započeo Markovim solo izvođenjem pesme Cveće cafnalo, nakon čega su mu se na bini pridružili i članovi prateće grupe kao i Balkan Brass Band. Svi zajedno, odsvirali su pesmu Svet je u nama. Za sam kraj, izvedene su pesme Where is your love i emotivna pesma Đelem đelem.

Ovaj koncert nastavak je turneje "Beskraj" u okviru koje je Marko posetio nekoliko gradova Srbije i regiona. Sledeći koncert zakazan je za petak, 6. decembar u Somboru. Ako budete išli i na taj koncert - javite nam utiske.

Predrag Popović