Victims su legendarni švedski crustcore bend, poreklom iz Nikopinga, ali su trenutno locirani u Stockholmu. Dugogodišnju postavu čine Johan Eriksson na glavnom vokalu i bas gitari, Andi Henriksson na bubnjevima, Jon Lindkvist na pratećim vokalima i gitarama i Gareth Smith na gitarama. Kroz karijeru, bend je uspeo da objavi šest studijskih albuma: Neverendinglasting, In Blood, Divide And Conquer, Killer, A Dissident i Sirens; dva EP izdanja Harder Than It Was Meant To Be i Lies, Lies, Lies; tri split izdanja sa istaknutim bendovima underground scene poput Acursed, From Ashes Rise i Kylesa.

The Horse And Sparrow Theory LP je njihov sedmi studijski album, koji je potpisivanjem za legendarnu metal etiketu Relapse Records označio novu eru samog benda. Album je producirao Karl Daniel Lidén, koji je poznat po radu sa eminentnim imenima poput Katatonia, Bloodbath, Craft, i još mnogo drugih. Victims nastavljaju već započeto svojom mešavinom d-beat, hardcore i crust punk muzike, uz par promena u zvuku, predstavljenih ogromnim količinama reverba koji prekriva čitav miks.

Bend dekonstruiše trenutnu društveno-političku klimu, sa pomalo zanemarenim klasnim ratovima, negativnim aspektima industrijalizacije, korupcije i pohlepe svetske političke scene, tako da možete očekivati inteligentne tekstove koji krase mračni i relativno depresivni muziči izraz Victimsa. Bend ovim izdanjem nudi mnogo više doom metal deonica nego obično, gitarama su oboreni štimovi i sam zvuk nosi mnogo više studijskog reverba, bas deonice su znatno izobličene, a Andy Henriksson jep promenom tempa usporio čitav album.

The Horse and Sparrow Theory LP nudi mračne, apokaliptične, depresivne vizije sveta u kojem trenutno živimo, a ovaj album je dobar soundtrack za neizbežnu svetsku kataklizmu koja sledi usled ljudskog nemara. Album je dostupan u obliku limitiranog vinilnog izdanja i na standardnom kompakt disku, a nabavljiv je putem Relapse Records.

Đorđe Miladinović