Novosadski sastav Lednik održao je 26. oktobra promociju svog debitantskog albuma pod nazivom "Celestial Monuments" u novosadskom CK13, a kao gosti nastupili su još i novosadski sastavi Frakhtal i Lazar.

Svojim progresivnim tretiranjem post-rock žanra sastav Frakhtal nas je dobro provozao kroz nedovoljno istražene teritorije instrumentalnog zvuka, praveći odličnu uvertiru na koju se lepo nadovezao progresivni space rock u viđenju sastava Lazar. Već po koncentraciji mase u CK13 na prva dva benda bilo je jasno da će ovo biti izvanredno veče. Gromoglasnim aplauzima i povicima ispraćena su oba benda koja su uspešno zagolicala maštu i otvorila umove i srca mnogobrojnoj publici, koja je još pristizala, za ono što sledi. Pred prepunom CK13 na binu se popeo sastav Lednik.


Svojim instrumentalnim dugometražnim kompozicijama koje nose takvu dinamiku da najpre zavode slušaoca prelepim post-rock melodijama i arpeđima, da bi ga onda napali svom snagom i težinom rifova koji menjaju reljef, sastav Lednik strpljivo je gradio svoju bazu fanova. Vest o prvom albumu usijala je nestrpljenje kod istih. Najbolje čuvana tajna novosadskog muzičkog podzemlja, izlaskom prvog singla po nazivom "Posthuman", najavom albuma do kraja godine i promocijom istog u CK13, napokon je lansirana u etar onako kako dolikuje.

Kada pravite instrumentalnu muziku i isključivo njom komunicirate sa publikom i dođete do tačke da na promociji debitantskog albuma prodate sto dvadeset karata, odnosno da napunite do kraja prostor za svirku, kada sve te duše ubacite u svoj svet u kojem im je toliko prijatno da ne žele napolje iz njega ni posle bisa, onda je to svakako pokazatelj da nešto radite kako treba. Upravo to je postigao sastav Lednik prošle subote.

Od kompozicija, nizale su se "Celestial Monuments", "New Frontiers (Hekla)", "Fractures", "Breathing Light", "Return to Earth", "Ocean of Stars Between Us", "Posthuman" i "Primeval Dust" za kraj. Međutim, gromoglasni aplauzi i povici iz publike vratili su bend na binu, pa je "Return to Earth" išla još jednom.


Potpisniku ovih redova bio je ovo treći po redu koncert sastava Lednik i najkompletniji do sada. Tome je svakako doprinela još jedna gitara koja je u međuvremenu upotpunila priču, ali i perfektno izvođenje, prelep vizuelni aspekt događaja i fenomenalna publika koja nije bila statična, nego je cupkala, plesala i headbang-ovala na tvrđim deonicama. Jednostavno, publika i bend su te večeri bili jedno, na način koji se zaista retko viđa, razmenjujući emocije i energiju od prve do poslednje sekunde.

Muzika sastava Lednik ima bipolarni i granični poremećaj. Očas posla vas šalta iz melanholije u euforiju, pa vas preseče borderlajnerskim izlivom besa i agresije. Lansira vas sa planete Zemlje u sazvežđa, vodi kroz crne rupe, odbacuje eksplozijama zvezda i vraća u prvobitni prah. Njihova muzika dolazi iz crne kutije čovečanstva. Oni su Lednik. Nemojte poslednji saznati za njih.
Aleksandar Petrović