Coventry City FC ukrasio dresove ska motivima u čast “2 Tone Records“ jubileja



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Veliki jubilej izdavačke kuće 2 Tone Records iz engleskog grada Koventrija, nije prošao neopaženo ni kod najvažnije sporedne stvari na svetu. Lokalni fudbalski klub Coventry City je svoj treći komplet dresova, u čast 40 godina od osnivanja ove etikete ukrasio njenim obeležjima. Na prednjoj strani dresa tik ispod natpisa glavnog sponzora nalazi se popularna crno-bela ,,šahovska tabla“, dok je na leđima, odnosno vratu drugi deo logotipa i simbol čitavog muzičkog pravca – razigrani skanker Walt Jabsco. Za ovu priliku je u unutrašnjem delu dresa otisnut i zaštitni znak ,,Kick it out“ organizacije koja već dve decenije vodi kampanju protiv rasizma i diskriminacije u fudbalu, a prihod od prodaje će upravo njima biti doniran.


Na zvaničnom sajtu Coventry City fudbalskog kluba kažu da ,,novim paketom dresova obeležavaju 40. godišnjicu 2 Tone-a i uticaja koji su muzika i sam pokret imali na društvo“, i dodaju da je ,,u vreme kada su u Britaniji postojale rasne tenzije, mnogi 2 Tone bendovi bili sastavljeni od crnih, belih i rasno pomešanih muzičara i muzičarki“. Ovim gestom je engleski trećeligaš iskazao veliko poštovanje prema samoj izdavačkoj kući koja je na neki način postala kulturna baština grada i njegov neizostavni deo, ali i ska muzici kao takvoj i njenim tekovinama.

2 Tone Records je 1979. godine pokrenuo Džeri Damers, klavijaturista legendarnog ska sastava The Specials. Ova izdavačka kuća je predstavljala kičmu drugog talasa ska muzike i sama je kumovala nazivu (2 Tone), a njena vizuelna rešenja su zanavek obeležila estetiku žanra. Najpoznatiji izvođači koji su svoja, uglavnom prva, izdanja ovde objavljivali bili su lokalni The Specials i The Selecter, a potom i Madness, The Beat, The Bodysnatchers i ostali. Od 1985. godine 2 Tone Records prestaje da postoji.

Nemanja Mitrović Timočanin



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva