Gojira je francuski metal bend. Prvobitno formirani kao Godzilla 1996. godine, promenili su svoje ime u Gojira pet godina kasnije. Sastav grupe, sastavljen od braće Joe Duplantier (vokal, gitara) i Mario Duplantier (bubnjevi), gitarista Christian Andreu i basista Jean-Michel Labadie, ista je od promene imena benda.

foto: Travis Shinn
Sam stil njihovog muziciranja nije lako klasifikovati jer Gojira u svojoj muzici kombinuje elemente death metala, groova, thrash i prog metala. Najčešće teme tekstova njihovih pesama su spiritualnost, filozofija, ekologija… Na samim svojim počecima grupa je objavila nekoliko demo snimaka u periodu od 1996. do 2000. godine. Posle turneje sa Cannibal Corpse, Edge of Sanity, Impaled Nazarene i Immortal u septembru 1999, pravni problemi su prisilili Godzilu da promeni svoje ime u Gojira što je ustvari prvobitni japanski naziv za popularno fiktivno čudovište. Njihov debi album, “Terra Incognita” objavljen je pod novim imenom 19. marta 2001. godine za francusku izdavačku kuću Gabriel Editions.

Bend je svoj drugi studio album, “The Link” objavio dve godine kasnije i prilično uzdrmao death metal krugove. Nakon uspeha prva dva albuma i sjajnih nastupa uživo, izdali su DVD sa snimljenim nastupom u Bordou, 19. maja 2004, pod imenom “The Alive Alive“. Sledeće godine bend je potpisao ugovor sa franšizom Listenable Records, kako bi se lakše probili van granica Francuske sa fantastičnim albumom “From Mars to Sirius” koji je čak ušao na zvanične francuske Top liste. Pored solidne prodaje i kritika je pohvalno govorila o ploči i poredila sa velikanima kao što su Pantera, Meshuggah i Neurosis i opisala Gojirin stil kao “masivan, hipnotički, agresivan i iznenađujuće raznovrstan“.

Uspeh albuma im je doneo ugovora za američku turneju sa Children of Bodom krajem 2006, pridružujući se Amon Amarth i Sanctity kao njihova predgrupa. Sledeće godine su nastupali sa bendom Trivium na britanskim nastupima svoje evropske turneje sledeće godine Usledili su koncerti sa grupama Annihilator i Machine Head. Shvativši da je bend počeo da donosi profit u oktobru 2007. godine, Listenable Records je ponovo objavio njihov demo iz 1997. godine. Četvrti album benda pod nazivom “The Way Of All Flesh“ izašao je 25. jula 2008. godine, a Joe Duplantier je izjavio o albumu: “Ovaj album je mnogo mračniji – mnogo jači, rekao bih. Muzika je tamnija i nasilnija.” Takođe je izjavio da je album  “intenzivniji i melodičniji “od svog prethodnika. “Glavna tema ploče – je sama smrt“, objasnio je on. “To se takođe odnosi i na besmrtnost duše, to je glavna tema za nas.” Randy Blithe iz američkog benda Lamb of God pojavio se kao gostujući vokal u pesmi “Adoration for None” Album je četiri meseca komponovan i sniman, a još tri meseca miksan i produciran. 17 marta 2009. godine najavljena je bendova prva severnoamerička turneja. Bendovi predgrupe su bili The Chariot i Car Bomb. Iste godine bili su support Metallici na njihovoj turneji od 14. septembra do 18. oktobra,

L’Enfant Sauvage”, peti LP benda objavljen je 27. aprila 2012. godine zajedno sa prvim videom za istoimeni singl . Nakon toga sledi objavljivanje pesme “Liquid Fire” za besplatni download na njihovoj zvaničnoj veb stranici. Dve godine kasnije su objavili Live CD / DVD / Picture disk “Les Enfants Sauvages“, koja je snimljena na koncertu u Londonskom klubu “Brixton Academy“marta 2013. godine.

U aprilu 2015, Gojira je započela snimanje njihovog studijskog albuma u New Yorku. Međutim, zbog bolesti majke braće Duplantier snimanje je prekidano nekoliko puta. Njihova majka je nešto kasnije preminula, što je imalo dubok uticaj na proces snimanja.

Za sada njihovo poslednje dugosvirajuće izdanje, “Magma” izašlo je 17. juna 2016. za Roadrunner Records. Za prvi singl / spot određena je  “Stranded“, sugestivna pesma srednjeg tempa, nešto blažeg vokala nego što smo navikli kod Gojire i ona je očigledno bila pravi izbor za predstavljanje novog albuma koji je doneo blagi zaokret u zvuku benda. Muzički spot singla je režirao Vincent Caldoni.

Sledio je pravi hit, “Silvera” koji je na YouTube servisu dobacio do više od 10 miliona pregleda! Članovi benda su uspeh novog albuma doživeli kao nešto normalno. Naime, na svim relevantnim rock/metal listama ušli su u TOP 10 ili TOP 20. Osetna je promena u zvuku i strukturi pesama, a i veći upliv u progresivne vode. Album je ponovo izdat za “Roadrunner Records” što je značilo dobru reklamu i još bolju distribuciju. Sledila je turneja po Severnoj Americi sa bendom Tesseract od jula do oktobra 2016. godine kao promocija “Magme”. Posle toga svirali su u Velikoj Britaniji sa Alter Bridge, Volbeat i Like a Storm.

Gojira se uvek bavila ekstremima, otkrivajući svetlost u tami i pronalazeći lepotu u tvrđem zvuku. Na “Magmi” su na najbolji način do sada to i pokazali, a album je bio nominovan i za Grammy nagradu 2017. godine u kategoriji “Best Rock album“, ali je pobedu odnela grupa “Cage The Elephant” sa albumom “Tell me, Im Pretty”.

Značaj benda Gojira ogleda se u tome što je pokazao da tehnički i progresivni pristup agresivnoj muzici ne mora da bude nužno hermetičan i strogo popularan samo u underground krugovima već da i uslovno rečeno, može da pronađe put i do šire publike. Osim toga članovi grupe su poznati kao veliki borci za zaštitu planete Zemlje i u sprezi sa “Sea Shepherd Conservation Society” vrlo su aktivni u spašavanju ugroženih vrsta životinja, pre svega morskih, kao što su kitovi, delfini i ajkule. Čak su najavili i EP čiji bi sav prihod od prodaje išao za to udruženje. Načelno, svoj pristanak u učešću i snimanju tog diska dao je i Devin Townsend… (U trenutku dok sam pisao ovaj tekst u intervjuu koji je izašao za novi broj UK Metal Hammer-a, Joe Duplantier govori baš o tom EP-ju i kaže da je napola gotov, da su problem gostujući vokali i da se nada da će izaći pre novog zvaničnog Gojirinog albuma. Bumo videli.)

Ivan Krivokuća (ideja & 3/4 teksta) i Zoran Popnovakov (Dotkom)