Trio Franolić Ćulap Jovanović se sastoji od trojice renomiranih zagrebačkih umetnika koji su svoji inspiraciju pronašli ne samo u etno muziki Balkana, već i u Arapskoj, Turskoj i Indijskoj etno muzici čineći tako savršenu podlogu za fenomenalni world music album pod imenom Faza.

Žanrovski gledano, pored multikulturološkog sučeljavanja različitih pristupa samom izvođenju etno muzike, ovaj trio ne beži i od znatno popularnijih, ali isto tako kompleksnih muzičkih pravaca poput bluza i džeza. Bez obzira da li je u pitanju oud Dražena Franolića; tar, mazar, udu Kamenka Ćulapa ili usna harmonika Marka Jovanovića, svi gorepomenuti instrumenti su jednako zastupljeni na ovom izvanrednom putovanju kroz različite predele Balkana, Bliskog Istoka ili Azije, čineći ovu ploču putopisnim audio dokumentom koji će oduševiti kako obožavatelje world music scene, tako i one malo zahtevnije slušaoce koji istražuju muzički znatno fleksibilnije forme bluza i džeza.

Svaka kompozicija je priča za sebe, svaka ostavlja potpuno drugačiji utisak na slušaoca, pa samim tim Faza čini jedan kompletan audio zapis koji se može nazvati etno almanahom trojice izvanrednih umetnika. Čitav album je snimljen pod nadzorom Dražena Franolića, a poseban dojam ostavlja i prisustvo prirodne akustike Fakulteta Elektrotehnike i Računarstva U Zagrebu na kojem je album Faza snimljen uz veliku pomoć odseka za elektroakustiku. Fazu prati i odličan omot koji savršeno ilustruje ovo muzičko izdanje, a gigantsko sunce koje nemilosrdno spušta zrake na kamile koje bezbrižno putuju preko usijanih peščanih dina dominira naspram tmurnih sivih oblaka koji se nalaze u pozadini. Omot zasigurno simbolizuje uticaje i razvojni put ovog talentovanog trojca koji briljira na svim prisutnim kompozicijama, a samo ime Faza verovatno nagoveštava da će nas trio Franolić Ćulap Jovanović sigurno počastiti još ponekim albumom sličnog ili pak znatno diferentnijeg sadržaja.

Faza je nabavljiva putem svih streaming servisa ili na long plej ploči na bandcamp stranici Geenger Records iz Zagreba koji su najzaslužniji za izlazak ovog albuma u fizičkom audio formatu.

Đorđe Miladinović