Marvelova legenda Sten Li dobiće ulicu u Njujorku.

Američki mediji pišu a Nedeljnik prenosi da je gradsko veće Njujorka izglasalo da Univerzitetska avenija u Bronksu dobije ime kreatora čuvenih superheroja, poput Spajdermena, Fantastične četvorke, Hulka i Iks mena.

Sten Li je preminuo krajem 2018. godine u svojoj 95. godini, zbog srčanog zastoja.


Zanimljivo je da se mediji prisećaju načina na koji je Li spasio Marvel. On je sa 39 godina napustio “Atlas comics”, a istovremeno je Marvel tavorio praveći ratne, horor i vestern stripove. To je bilo tako pogubno za kompaniju, da su 50-ih godina 20. veka bili na ivici bankrota.

Sten Li je pera ukrstio sa Džekom Kirbijem. Zajedno su kreirali grupu superheroja koja je dobila naziva Fantastična četvorka. Pređašnja lična iskustva kao i sci-fi serijali stripova pomogli su im da njihova grupa superheroja postane veoma popularna.

Fantastična četvorka i uspeh koji je donela bio je vetar u leđa, te je serijal postao ,,mesto rođenja’’ novih superheroja kao što su Black panther i Inhumans. Serijal je iskorišćen čak i da se ispromoviše novi Spiderman serijal. Usledili su Hulk, Thor, Iron man, Ant-man, X-men, Daredevil i drugi popularni heroji koji su od Marvel Comics-a načinili gigant kakav je danas. A sve je počelo Fantastičnom četvorkom.