Alan Mur se povlači iz sveta stripa



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Alan Moore, tvorac legendarnih stripova kao što su From Hell, V for Vendetta i Watchmen, se i zvanično povukao iz strip industrije objavivši završni deo stripa The League of Extraordinary Gentlemen, Volume IV: The Tempest. Moore je legendarni britanski strip scenarista koji je karijeru započeo radeći za 2000AD i Marvel UK, da bi nakon toga prešao u DC Comics gde je stekao globalnu slavu serijalom The Saga of the Swamp Thing.

Moore je za DC uradio neke od najpoznatijih stripova na svetu kao što je legendarni The Killing Joke, a najprepoznatljiviji je po svom radu na stripu Watchmen. Zbog neslaganja sa matičnom kućom oko honorara Moore napušta DC i za izdavačke kuće kao što su American’s Best Comics i Image radi stripove poput Promethea, Supreme i The League of Extraordinary Gentlemen.

Kako Screen Rant javlja a Bookvar prenosi, Moore je još 2016. godine najavio da će se povući iz sveta stripa nakon što završi poslednji deo serijala The League of Extraordinary Gentlemen. Nakon dvadeset godina izlaženja juče je objavljen i poslednji deo ovog stripa pod naslovom The League of Extraordinary Gentlemen, Volume IV: The Tempest čime su se stvorili preduslovi za povlačenje Alana Moorea iz strip industrije.

Neki od njegovih stripova doživeli su adaptacije na velikom platnu, a Moore je uvek imao živopisne i zajedljive komentare na ova ostvarenja, a naročito na film The League of Extraordinary Gentlemen koji je i ismevao u jednom stripu. DC je u nekim drugim stripovima nastavio da koristi junake iz Watchmena, dok HBO najavljuje seriju urađenu na osnovu ovog stripa.

Povlačenje iz sveta stripa ne znači da Moore odustaje od svojih kreativnih poduhvata. Naime, on je već najavio da želi da radi na filmu kao i da nastavi sa pisanjem romana. Takođe postoji šansa da ova penzija neće biti dugog veka. Stan Lee je na stripovima radio sve do smrti u devedeset i petoj godini života, dok Alan Moore ima tek šezdeset i pet. Smeši mu se lepa budućnost. Možda baš u industriji stripa.



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva